i&i Conferentie 2023
Het was goed druk op de i&i Conferentie en dit jaar vond ik de conferentie inhoudelijk weer wat beter dan de afgelopen jaren eerlijk gezegd. Dat heeft alles te maken met de grote aandacht voor ChatGPT want als je wilde, kon je elk tijdslot wel een sessie volgen over ChatGPT. Zelf heb ik ook alleen maar ChatGPT sessies bijgewoond en ben ik geweest bij de sessies van Cisco. Foto's heb ik amper gemaakt want de sessies waren te interessant om andere dingen te doen.
Johan Jeuring (hoogleraar UU) stuurde ons naar codecheck.io waar bijvoorbeeld Python opdrachten staan die je moet proberen te maken. Bij Sums, Averages, Products hebben we een paar opdrachten in ChatGPT gezet en het antwoord laten controleren door CodeCheck. Dan kom je tot de ontdekking dat programmeren met ChatGPT je een heel eind op weg helpt, maar dat het nog niet perfect werkt. Er wordt momenteel wel heel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en de verwachting is dat de resultaten spoedig beter zullen worden. Johan liet weten dat hij ChatGPT een uitstekende tool vindt om oefenvragen en toetsvragen te genereren met ChatGPT. Dat werkt volgens hem prima.
Na de uitstekende lunch ben ik twee sessies bij Cisco geweest. Jullie weten dat ik een grote Cisco fan ben, ik heb het meer dan twintig jaar gebruikt in mijn lessen. Het gebruik van het Cisco lesmateriaal is helemaal gratis voor scholen en de support door Cisco via Willem-Jan Derks is perfect. Als je als school nog geen Cisco Academy bent, moet je vandaag nog een mail sturen naar widerks@cisco.com en dan wordt het geregeld.
De speciale cursus Internet of Things die samen met Eelco, Ramon en de SLO is samengesteld wordt helaas niet meer bijgewerkt. Er waren maar ongeveer 1500 gebruikers en er is vanuit Cisco gewoonweg geen tijd om die cursus op te poetsen. Daar staat tegenover dat ze komen met een nieuw platform (skillsforall.com) met een aantal hele interessante cursussen voor informatica in het voortgezet onderwijs, bijvoorbeeld Inleiding tot Cybersecurity (6 uur). Een aantal van die cursussen is dus ook in het Nederlands als je dat belangrijk vindt. Rianne Jaspers (nieuwe collega van Willem-Jan) deed een rondje langs een aantal voor ons interessante cursussen en ze testte onderweg ook nog even ons cybersecurity niveau met een quiz, ik scoorde maar een zeseneenhalfje. Op het eind van de sessie kwam er nog een vraag over Packet Tracer, de simulatietool voor netwerken van Cisco. Die tool is echt helemaal super en Willem-Jan liet meteen even een hands-on demonstratie zien van deze tool die ook helemaal gratis te gebruiken is. En er is een mooie beginnerscursus van met leuke opdrachten.
Tenslotte ben ik bij een ChatGPT sessie geweest van Eelco. Hij probeerde ons met man en macht naar een betaald account (20 euro per maand) te krijgen. En nadat ik ChatGPT wat opdrachten had gegeven die waanzinnig goed uitpakten, ga ik het misschien nog doen ook. Alle bezoekers van de conferentie kregen trouwens gratis het boek Chatten met Napoleon waarmee je kunt leren werken met generatieve AI in het onderwijs. Leuk cadeau Ramon! Ik ben er blij mee.
Bij de borrel raakten mijn oud-collega Jan en ik in gesprek met Heinny Jansen van het Farel College in Amersfoort (de mooiste stad van Europa in 2023 volgens het journaal). Hij werkt voor gamedesign met Flowlab. Het voordeel daarvan is dat het allemaal in een online omgeving werkt. Je hoeft niets te installeren en het werkt allemaal binnen de online omgeving. Heinny maakt een start voor een game aan en de leerlingen moeten dan in groepjes de game afmaken. Je kunt dus binnen Flowlab ook projectgroepen aanmaken. Hij gaf een kleine demonstratie en hij was er erg enthousiast over. Het is niet gratis, maar best betaalbaar. Volgens de website 252 dollar per jaar voor een leraar en dan mogen er 25 leerlingen gratis in je omgeving werken. Voor leerlingen is Flowlab gehaal gratis.
En je kunt niet zeggen dat er niet genoeg hapjes of drankjes waren na afloop ... Bij de uitgang nog even bijgekletst met Bea, die alles weer perfect georganiseerd had. En ik weet niet of het jullie ooit is opgevallen, maar zij kent dus elke bezoeker gewoon met haar of zijn voornaam. Volgend jaar weer hoop ik. Op de foto Frank met zijn opvolger en Jan, mijn collega van weleer.