Ontdek de Raspberry Pi
Van Van Duuren Media kreeg ik het boekje Ontdek de Raspberry Pi toegestuurd om daar eens naar te kijken. Het is geschreven door Ronald Smit, hij heeft al jarenlang schrijfervaring bij ondermeer Computer Idee en dat is te merken. Het boekje is heel helder en duidelijk geschreven. Voor mij een mooie gelegenheid de Pi weer eens uit de kast te halen!
De eerste paar hoofdstukken gaan over de verschillende versies die er bestaan van de Pi en in hoofdstuk drie gaat het over de verschillende besturingssystemen die er mogelijk zijn met de Raspberry Pi. Die heb ik snel even doorgelezen maar bij hoofdstuk vier werd ik meteen goed wakker, want wat blijkt? Als je een Raspberry Pi 4 hebt, is het niet meer nodig om een computer als tussenstation te gebruiken om een besturingssysteem te installeren! Ik maakte voor al mijn leerlingen al die kaartjes thuis klaar op mijn pc met de Raspberry Pi Imager. Tegenwoordig kan het dus anders met een Raspberry Pi 4. De Pi kan ook starten in een speciale installatiemodus, waarbij je er alleen zorg voor moet dragen dat je een ethernetkabel aansluit, het lukt niet met draadloos. Je prikt een lege microSD-kaart in en zet de Pi aan. Met een druk op de Shift toets (komt op het scherm wanneer je dat moet doen) start er nu een netwerkinitialisatie, waarna de Pi Imager wordt gedownload en geïnstalleerd op een RAM-drive.
Er is één maar ... Dat kan alleen maar als de boot-EEPROM van de Pi wordt bijgewerkt. Dat moet je eenmalig doen met de Raspberry Pi Imager. Je vindt dat bij Misc utility images en daarna Bootloader. Als je de EEPROM eenmaal hebt bijgewerkt, kun je heel snel besturingssystemen aanmaken zonder dat je daar een pc of MacBook voor nodig hebt. Dat kan op een microSD-kaart, een USB-stick of zelfs een SSD. Zo heb ik snel achter elkaar Raspbian geïnstalleerd op een microSD-kaart en een USB-stick, en ook Ubuntu. Over de Pi in combinatie met een SSD heeft Ronald een apart hoofdstuk geschreven, want dat kan wel wat voeten in de aarde hebben. Je moet maar eens kijken naar de inhoudsopgave hoe het dan verder gaat in het boek. Je merkt dat hij een duidelijke muziekliefhebber is, want daar is veel aandacht voor. Als je van oude spelletjes houdt, dan moet je maar eens naar RetroPie kijken, maar ik heb dat even links laten liggen. Leerlingen zullen het vast leuk vinden een gameconsole te maken. Op het eind van het boek noemt hij een aantal voorbeeldprojecten die je zou kunnen doen en geeft hij je wat ideeën voor zelfbouwprojecten. Die projecten en ideeën zijn niet echt uitgewerkt, dus daar moet je echt zelf mee aan de slag om het verder uit te werken. Ubuntu is echt leuk op de Pi. Je hebt met Ubuntu echt een volwaardig systeem tot je beschikking, ik denk dat leerlingen dat ook eens een keer gezien moeten hebben naast bijvoorbeeld Windows 11. Je kunt via Ubuntu aan de slag met Libre Office, Scratch of Python of noem maar op. Het oranje tasje zit vol met mooie dingen.
Het boekje kost 29,99 maar als docent informatica denk ik dat je bij Van Duuren Media korting krijgt.