Finale Planet Robot
Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij de finale van Planet Robot. Dat is een wedstrijd voor robots. Er zijn twee categorieën. In de First Division mag iedereen meedoen. Het is volgens mij een klein groepje fanatieke gebruikers die regelmatig samenkomen. Ze bouwen robots die de andere partij kapot kunnen maken. Ze hebben hamers, slijptollen en allerlei gevaarlijke onderdelen aan boord. Er wordt gespeeld in een afgeschermde arena, want de stukken kunnen er zomaar vanaf vliegen. Een rondje duurt drie minuten en als een robot niet meer kan bewegen is die uitgeschakeld, knock-out als het ware. Als er geen KO is, dan wordt gekeken naar de punten die door de scheidsrechter worden toegekend, ook net zoals bij het boksen eigenlijk. Als je zo'n wedstrijd voor de eerste keer ziet, maakt het een enorme indruk! Het gaat echt vreselijk tekeer. Na een ronde moet er meteen gesleuteld worden om de robot weer op te knappen van de schade die is geleden.
De Second Division is alleen toegankelijk voor het onderwijs. Over het algemeen waren het leerlingen uit de onderbouw, volgens mij waren er meer leerlingen vanuit het vmbo en de mavo dan vanuit de havo of het vwo. De leerlingen ontwerpen en bouwen een zo mooi mogelijke robot. De robot draagt een ballon bij zich die verplicht op een bepaalde hoogte moet hangen en je moet proberen de ballonnen van de tegenstanders kapot te prikken. Er wordt steeds gestart met vier robots, vanuit elke hoek start er een. De robot waarvan de ballon niet kapot gaat, heeft gewonnen. Als je eigen ballon kapot is, mag je toch blijven proberen ballonnen kapot te prikken van de andere robots. De robots werden allemaal aangestuurd door een setje micro:bits in combinatie met een controller. Bij Planet Robot kun je zo'n startsetje aanschaffen. Voor de Second Division is er ook een online lessenreeks van zes lessen, ondersteund door een te downloaden werkboek en docenthandleiding.
De organisatie van de dag was geweldig. Een aantal scholen werden met bussen opgehaald en er was voor iedereen die aanwezig was een lekkere lunch. De locatie was ook fantastisch. Er werd gespeeld in de Sloepenloods van de Koninklijke Marine in Den Helder.
De leerlingen speelden heel fanatiek, je kunt op sommige foto's zien hoe er meegeleefd werd. Maar ze waren ook heel sportief en er waren felicitaties na elke ronde voor de winnaar. Na een aantal voorrondes en halve finales werd er uiteindelijk een spannende finale gespeeld.
En er waren uiteraard bekers te winnen. Grote winnaar van de dag was College de Brink. Op die school hebben ze een uitgebreid doorlopend programma voor ICT en informatica. Er deden maar liefst zes teams mee van die school en hun docenten waren uiteraard ook van de partij. Ik heb verschillende leerlingen gesproken van die school en allemaal zeiden ze volmondig dat ze op een fantastische school zaten.
Het was de eerste keer dat de finaledag doorging. Vanwege corona was het al een paar keer afgelast, maar nu kwam het er toch echt van. Een mooie prestatie van René de Wildt (Instruct) en zijn team en zeker voor herhaling vatbaar denk ik.
Bekijk de foto's die ik gemaakt heb.