Webinars Co-Teach Informatica
Tijdens een webinar van Co-Teach Informatica ben ik helemaal bijgepraat door de accountmanager van dat project. Zoals je weet bieden zij scholen aan om het vak informatica op je school te verzorgen. De school moet zorgen dat er een klas informatica komt (of meerdere klassen informatica komen) voor drie uur informatica per week. Waarbij van die drie uren twee lesuren als een blok moeten worden gegeven. De gastdocent komt uiteraard niet voor een uurtje les naar de school. Bij de lessen informatica zit altijd een andersbevoegde docent van de school in de les als surveillant, ook als de gastdocent komt. De andersbevoegde docent wordt kort bijgeschoold over de manier van werken met enkele webinars die overdag plaatsvinden. De leerlingen loggen in op een (vernieuwde) online omgeving om de theorie door te nemen. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van filmpjes met uitleg. Derdejaars of vierdejaars studenten van een opleiding informatica van de Universiteit Utrecht of van de TU Delft begeleiden vervolgens de leerlingen op afstand. Ze bewaken het proces van de leerlingen, zorgen dat er toetsen gereed komen te staan en kijken die ook na. In een enkel geval kan zo'n student informatica ook een keer naar de school toekomen voor extra uitleg. Die studenten krijgen daar geen studiepunten voor maar ze worden er gewoon goed voor betaald. Ze werken met mijlpaal- en projectmatige eindopdrachten die begeleid worden door gastdocenten uit het bedrijfsleven die naar de school komen. Zo'n gastdocent komt per module zes tot acht weken naar de school voor de projectopdracht.
In samenspraak met de school komen er cijfers voor het rapport en voor het eindexamen via de online omgeving en de projectopdrachten. Ze maken dus niet specifieke schoolexamens. Ze maken trouwens ook geen gebruik van de keuzethema's op www.keuzethemas.nl. Dat vind ik eigenaardig, waarom zou je dat niet doen?
De scholen betalen 185 euro per leerling. Scholen moeten vanaf volgend schooljaar ook ervoor zorgen dat er micro:bits beschikbaar komen voor physical computing.
Het geld komt vanuit het ministerie. Er wordt flink geld binnengehaald. Het is officieel nog steeds een pilot maar de kans is uiteraard groot dat het een blijvertje wordt. Het probleem van het tekort aan docenten informatica is immers op korte termijn niet opgelost.
Mijn indruk is dat het nu stevig in de steigers staat en dat ze aan het doorpakken zijn. Het is een interessante optie als er plotseling een docent informatica op je school verdwijnt of als een school van plan is het vak informatica op te gaan voeren.