Waar komt die afbeelding vandaan?
De afgelopen twee maanden heb ik heel veel tijd besteed aan het samenstellen van een expositie voor de KNSB. De Koninklijke Nederlandse Schaak Bond bestaat dit jaar 150 jaar en dat gaat groot gevierd worden. De expositie die ik samengesteld heb bestaat uit tien roll-up banners met foto's en teksten die een jaar lang door het land trekken. Volgende week donderdag 19 januari zal hij voor de eerste keer te zien zijn bij een ronde van het Tata Steel Chess Tournament. Elk jaar wordt er één ronde buiten Wijk aan Zee gespeeld en dit jaar is dat in de Johan Cruijff Arena.
Bij het samenstellen van zo'n expositie ga je op zoek naar foto's maar je mag uiteraard niet zomaar elke foto gebruiken, want iemand heeft die foto gemaakt en de fotograaf wil graag zijn naam terugzien en vraagt daar soms ook geld voor. Bij de banner over Max Euwe (wereldkampioen schaken in 1935) wilde ik bijvoorbeeld graag bovenstaande afbeelding gebruiken. Ik wist al wel dat Max Euwe nadat hij wereldkampioen was geworden en na zijn schoolloopbaan als wiskundeleraar naar Amerika was gegaan om daar informatica te studeren. Maar welke computer was dat nou en waar is de foto gemaakt. Op dat moment kun je Google Lens gebruiken, net zoals je dat op je Android of Apple telefoon doet. Je gaat naar www.google.nl en dan zie je rechts van het zoekvenster een cameraatje. Klik op het cameraatje om de afbeelding te uploaden waarover je informatie zoekt en dan krijg je allerlei informatie over de foto of over vergelijkbare foto's. In dit geval is dat dus de Eniac-40 die in Groningen stond. Max Euwe geeft uitleg over het apparaat. Bij de info van de foto kun je de volgende tekst terugvinden:
Beschrijving
Bij de N.V. Maatschappij tot aanleg en exploitatie van laagspanningnetten te Groningen werd de eerste electronische installatie in dienst gesteld. Deze is in staat te delen, vermenigvuldigen, optellen en aftrekken en heeft voor zulk een berekening viertiende seconde nodig, en een capaciteit van 9000 ponskaartten per uur. Dr. Max Euwe, wetenschappelijk adviseur van Remington Rand N.V. demonstreert de Univac 40, de naam van de installatie, voor de directeur van de maatschappij ir. J.J.K. Dominicus. Links mevr. Euwe
11 oktober 1957. Locatie : Groningen
De expositie in de Johan Cruijff Arena (en het schaaktoernooi) is gratis te bezoeken. Je moet je wel vantevoren aanmelden.