JPEG voor kwaliteitsanalyse
Op eoszine.nl van Pieter Dhaeze vond ik een heel duidelijk artikel over hoe compressie bij JPEG nu precies werkt. TIFF is het formaat waar geen compressie bij wordt gebruikt en dan kun je gemakkelijk uitrekenen hoe groot een bestand wordt als je weet hoeveel miljoen pixels de sensor van een camera heeft. Pieter rekent even voor:
Als je een foto hebt met 32 miljoen pixels (EOS R7) en elke pixel wordt beschreven met drie kleuren (R, G en B) die elk 8 bits (= 1 Byte) zijn, dan is het bestand dus 32 miljoen keer 3, zijnde 96 miljoen Bytes groot, dus 96 MB.
De JPG's die je uit de camera haalt zijn echter nooit hetzelfde van formaat, want in JPG's wordt op een slimme manier compressie toegepast. Als je bijvoorbeeld in de burst mode (de knop waarmee je heel snel heel veel foto's achter elkaar kunt maken) een foto maakt, dan zijn de JPG's allemaal verschillend van formaat. Op elke foto wordt compressie toegepast en bij elke foto zal dat net anders zijn. De RAW bestanden zijn ook nooit precies even groot, want in een RAW bestand zit een JPG bestand ingebakken, zodat je op je camera een voorvertoning kunt zien op je camera. De bestandsgrootte wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de aard van de afbeelding. Een object op een drukke achtergrond is groter dan hetzelfde object op een egaal witte achtergrond. En zo zijn er nog een anatal factoren van invloed.
Pas dus op met vragen zoals "Eén foto is zoveel MB, hoeveel foto's passen er nu op een geheugenakart van zoveel GB." Dat is niet te zeggen, want dat heeft met allerlei factoren te maken en elke JPG die je maakt met een camera zal anders van formaat zijn. Het formaat heeft namelijk ook te maken met het diafragma, de scherpte, de ruis, ISO, enzovoorts.
Lees het hele artikel op eoszine.nl. Duidelijker dan zoals het daar staat, kun je het niet uitleggen denk ik.