reCaptcha
Als je een website maakt met een willekeurig formulier (contact/login/review/etc.) dan krijg je gegarandeerd te maken met robots die jouw website gaan spammen. Om al die spam tegen te gaan, wordt er dan vaak een captcha gebruikt. Captcha is een afkorting van completely automated public Turing test to tell computers and humans apart. Het is een reactietest die in de gegevensverwerking wordt gebruikt om te bepalen of er al dan niet sprake is van een menselijke gebruiker. "Klik op alle afbeeldingen met een stoplicht" is een bekende, of je moet bijvoorbeeld een rekensommetje maken.
Je kunt ook reCaptcha van Google gebruiken. Met versie 3 (uit 2018) wordt er dan op de achtergrond een score tussen 0 en 1 gegeven aan de mogelijkheid of het formulier ingevuld is door een robot of door een mens. Als je het geïnstalleerd hebt, kun je bij Google zien op de admin pagina hoeveel gebruik en misbruik er is geweest.
Je moet er uiteraard wel een Google account voor hebben. Je gaat naar google.com/recaptcha/admin/create en daar kun je reCaptcha's aanmaken voor verschillende domeinen. De enterprise versie is een betaalde versie, maar die heb je niet nodig. Op YouTube kun je allerlei filmpjes vinden hoe het werkt en geïnstalleerd moet worden. Ook bij Google zelf, vind je veel hulp.
Als het gelukt is, komt er rechts onderaan op de pagina waarop je het hebt geïnstalleerd een reCaptcha logo. Het afgelopen weekend heb ik een website opnieuw ingericht voor www.schaakpromotie.nl en daar kun je op de Contact pagina een voorbeeldje zien. Nou is dat een WordPress website en dan is het helemaal appeltje eitje, maar het lijkt me leuk als extra opdracht bij een HTML/PHP opdracht.
Reacties
Frans Peeters
Geplaatst op 12 september 2022 17:57
Een collega liet me meteen weten dat hCaptcha een goed alternatief is als je liever geen zaken doet met Google.
https://www.hcaptcha.com/