Wij zijn de zwakste schakel ...
Bij Van Duuren Media is een leuk boekje uitgekomen over de menselijke factor van cybercrime: Wij zijn de zwakste schakel, maar dat hoeven we niet te zijn. Auteur Stijn de Wilde is Information Security & Data Privacy Consultant en veilig omgaan met internet is voor hem dagelijkse kost. Zijn ervaring als docent Privacy & Security Awareness heeft hem geleerd dat er te weinig kennis binnen handbereik is over de menselijke factor in cybercrime. Hij heeft volgens mij al zijn lesstof in een boek gegoten. In twaalf hoofdstukken word je helemaal bijgepraat over allerlei manieren van hacking en oplichterij via internet. Door het boek heen vind je aardige tips, zoals deze: Als je naar de website www.webmii.com gaat en je (volledige) naam invoert, kun je zien hoeveel informatie over jou op internet staat. Je krijgt ook een score te zien van je online aanwezigheid. Let hierbij wel op dat er mensen kunnen zijn met exact dezelfde naam als jij. Hoe unieker je naam, des te beter zijn de resultaten.
Stijn geeft ook een aantal goeie voorbeelden van boeken, series en films op Netflix en YouTube die je zou kunnen gebruiken. Bekijk bijvoorbeeld eens The Social Dilemma op Netflix. Heel interessant is het hoofdstuk over OSINT: Open Source INTelligence. Dat zijn alle gegevens die openbaar beschikbaar zijn. Iedereen kan die informatie vinden op het internet. Met relatief eenvoudige technieken kan een hacker heel veel over jou te weten komen. Als je maar genoeg digitale broodkruimels laat vallen ben je kwetsbaar. Gooi dus niet je hele hebben en houwen op Facebook of andere social media zo is de les. Op www.osintframework.com kun je leren hoe uitgebreid de mogelijkheden zijn.
Reverse image search is tegenwoordig hip en het is een mooie tool om informatie te weten te komen over afbeeldingen. Ga eerst naar www.google.com en klik dan rechts bovenaan op Afbeeldingen. Vervolgens kun je een url van een foto invoeren of een foto uploaden om te ontdekken wie er op de foto staat. Sneller werkt een rechtsklik op een afbeelding en dan Afbeelding zoeken in Google te gebruiken.
De index helpt met het snel zoeken naar termen. Weet jij bijvoorbeeld wat whaling is of spearfishing? Er is ook een hoofdstuk waar de auteur zich rechtstreeks tot pubers richt om ze te waarschuwen. Hij legt heel goed aan jongelui uit waarom het helemaal niet zo gek is dat je ergens intrapt. Het heeft te maken met de ontwikkeling van je hersenen. Als je je leerlingen beter wil leren begrijpen, is dit een handig boekje voor je. Ik heb het op een middag met plezier uitgelezen. De auteur heeft een prettige stijl van schrijven en het leest lekker door. Hij maakt hier en daar grapjes waar je best om kunt lachen, hoewel sommige grapjes wel een beetje flauw zijn. Zijn stijl deed me denken aan die van Scott Kelby.
Lees ook het interview met de auteur.