Presentatie Ivo Jansch van egeniq.com
Deze week zit ik als hoofdarbiter op een groot schaaktoernooi in Hoogeveen. Het Nederlands Kampioenschap Algemeen en voor de vrouwen is daar ook ondergebracht. Daar is wat ophef over geweest, misschien heb je gehoord van het kort geding dat door een zestal spelers was aangespannen. De gemeente en de schaakbond kregen gelijk en alles kon gewoon doorgaan en dus moet er aan de deur naar een toegangsbewijs gevraagd worden via de Corona scanner. We scannen meer dan 200 personen per dag. Iedere speler of toeschouwer moet een QR code kunnen laten zien en we stellen een controlevraag. Iedereen kan die scanner overigens gewoon op zijn telefoon zetten.
Vorige week hadden we bij de Instruct VO Inspiratiedag een schitterende presentatie van Ivo Jansch van egenic.com. Hij is één van de architecten van de drie apps (Coronamelder / GGD Contact / Coronacheck) die ontwikkeld zijn om de pandemie te bestrijden. Ivo heeft zijn presentatie online gezet en je vindt de presentatie ook bij dit bericht. Ik vond het een leerzame presentatie en ik zal een paar puntjes aantippen. De leuke animaties die in de presentatie zitten zie je niet terug in de pdf. Volgens mij is het leuk de presentatie aan je leerlingen te laten zien.
- De Coronamelder houdt echt geen locatiegegevens bij. Het werkt met dobbelstenen met heel veel vlakken die voortdurend getallen produceren. Als er dan iemand besmet is, gaat de app Bingo spelen zoals Ivo dat noemt. Wie hebben er dezelfde getalletjes?
- De Coronacheck en de scanner kunnen volledig offline werken. Er blijft geen enkel spoor achter van wie, waar, door wie of voor wat gescand wordt. Op je telefoon is de QR code elke dag anders. Je moet de volgende dag dus wel even het programma vervversen anders wordt de QR code afgewezen. Op de tweede dag van het toernooi heben we dat talloze malen gemerkt. Een papieren QR code moet echt goed plat liggen anders gaat het ook mis als je die scant.
- De scanner toont in de Nederlandse versie slechts een paar gegevens en wel zo min mogelijk. Soms enkel de eerste voorletter van je achternaam met een geboortedag, of de eerste letter van je achternaam met de maand waarin je geboren bent. Met die combinaties van voorletter voornaam, voorletter achternaam, geboortedag, gebortemaand kan iedereen geïdentificeerd worden. Slechts bij 1500 mensen in Nederland is er ergens een doublure. En er worden maar twee van die gegevens getoond als er niet meer nodig zijn.
- De broncode van alle drie de apps staat gewoon openbaar in Github maar het werkt met een digitale handtekening waardoor je niet kunt frauderen.
- De internationale QR code bevat wel veel meer informatie. Daar staat werkelijk allerlei privacy gevoelige info in.
- Er is een notaris ingeschakeld die bij elke versie controleert of de code van de app bij Google en bij Apple overeenkomt met de code die op Github staat.
- De NOS vindt de term Coronapas toepasselijker. Als je die downloadt dan krijg je dus de Deense app! Lekker eigenwijs doen maar.
- Niet iedereen is blij met de apps. Ivo krijgt behoorlijk wat verwensingen op Twitter.
Reacties
Sonja Steiger
Geplaatst op 11 november 2021 10:46
Hoi Frans,
Klopt het dat de link in het artikel nog niet werkt? En de link naar de presentatie?
Groet,
Sonja
Frans Peeters
Geplaatst op 26 oktober 2021 16:44
Peter, in de haast inderdaad een verkeerde url voor Egeniq geplaatst. En de link naar de presentatie heb ik nu ook toegevoegd.
Het was hard werken in Hoogeveen. Van 's morgens acht tot 's avonds acht. We moesten onder andere ook alle deelnemers en alle toeschouwers scannen en controleren. De schaakwedstrijden verliepen voortreffelijk De liefhebber kan kijken op www.hoogeveenchess.nl.
Peter Tolen
Geplaatst op 20 oktober 2021 13:03
Dag Frans,
Allereerst natuurlijk een plezierig verblijf in Hoogeveen gewenst!
Naast een kleinetypo in de link naar Egeniq heb ik de link naar de online variant niet kunnen vinden.... heb je nog een aanwijzing?
groet,