Netacad VO Lessenserie: Netwerken, IoT en slimme oplossingen
Vorig schooljaar heb ik met mijn klassen v5 en v6 de Netacad VO Lessenserie: Netwerken, IoT en slimme oplossingen. In mijn geval heb ik er vorig schooljaar één periode (acht weken) mee gewerkt.
De leerlingen beginnen met het maken van een Pretoets om het startniveau van algemene IT kennis en het IoT niveau per leerling te inventariseren. Ze maken daarvoor 24 meerkeuzevragen die niet meetellen voor het uiteindelijke cijfer. Daar zitten makkelijke en moeilijke vragen bij. Bij mij kwamen maar enkele leerlingen uit boven het cijfer 6.
Daarna volgen er acht lessen en elke les wordt afgesloten met een quiz waarvan je de vragen kunt aanpassen en ook zelf kunt bepalen hoe zwaar die quizzes meetellen en hoe vaak ze die mogen maken.
- De digitale transformatie
- Netwerken liggen aan de basis
- Dingen verbinden thuis en industrieel
- Slimme oplossingen
- Slimme apparaten
- Communicatieprotocollen
- Het internet (het lagen model)
- Eindopdracht: De slimme rollator
Tenslotte maak je een eindtoets met 30 meerkeuzevragen. Je kunt die vragen niet aanpassen, maar je kunt wel aanpassen hoe zwaar de eindtoets meetelt voor het eindcijfer.
Vooral de eindopdracht is ontzettend leuk. Je krijgt van Cisco een LGT-92 Lora GPS tracker. Met zo'n tracker kan iemand exact gevolgd worden en er kan ook op een alarmknop gedrukt worden. Je kunt met deze tracker werken of je kunt de voorbeelddata van Cisco gebruiken. Als je dat laatste doet, is het eigenlijk leuker. Er wordt dan zogenaamd een wandeling door Amsterdam gemaakt en zo af en toe wordt er ook op de alarmknop gedrukt.
Het is een praktische opdracht die met FRED moet worden uitgevoerd. FRED werkt met Node-Red. Het is een grafische toepassing om objecten in het internet der dingen met elkaar te verbinden. Het mooie van FRED is dat het een online toepassing is en dat het volstrekt gratis is. Kijk op de Toetsen pagina voor FRED opdrachten als je wil zien hoe dat werkt.
Hoe goede nieuws is dat je als school geen Local Cisco Academy hoeft te zijn om mee te kunnen doen met deze lessenserie. Elke school voor vo kan gratis meedoen. Je krijgt dan als docent toegang tot de lessenserie. Als je als school al wel een Local Cisco Academy bent, kun je niet eens deze cursus in je eigen omgeving zetten, want de cursus zit niet in de catalogus. Je zult zien dat de cursus bij i&i staat geparkeerd. De leerlingen kunnen ook geen Cisco certificaat halen met deze cursus.
Als je mee wil doen, dan stuur je een mail naar Zakaria Laaraj: zlaaraj@cisco.com. Na het ontvangen van jouw mail wordt jouw virtuele klas alvast klaargezet. Je ontvangt:
- Een email met de bevestiging dat je als instructor toegang hebt gekregen tot de NetAcad Lessenserie in onze NetAcad leeromgeving.
- Een email waarin de self-enrollment link staat vermeld die nodig is voor de leerlingen om zich aan te melden voor de klas.
De leerlingen volgen de volgende stappen om toegang te krijgen tot de klas die aangemaakt is voor jouw school (deel deze stappen met jouw leerlingen):
- De leerling meldt zich aan door zijn of haar e-mailadres in te voeren via de self-enrollment link die je per mail ontvangt.
- De leerling opent de ontvangen registratie e-mail en voltooit de registratie
- De leerling logt in op http://www.netacad.com/ en vindt de NetAcad VO Lessenserie klas onder het kopje I'm Learning.
Als alle stappen zijn doorlopen dan kunnen jij en je leerlingen al aan de slag met de lessenserie! Je kunt de self-enrollment link blijven gebruiken om leerlingen toegang te geven tot de lessenserie.
Ik was er in ieder geval erg enthousiast over en als je nog lesmateriaal zoekt, dan moet je hier zeker eens naar kijken. Als je het materiaal nog helemaal niet kent, kijk dan even op de Toetsen pagina bij Cisco VO Lessenserie.