Leer werken met PowerShell
Van BrinkmanICT.info ontving ik een vijftal titels die wellicht interessant zijn voor informatica in de bovenbouw. Het zijn boeken die eigenlijk geschreven zijn voor ICT op het MBO op niveau 3 en 4. Ik vind dat niveau vaak vergelijkbaar met informatica in de bovenbouw van havo en vwo. Het boek Leer werken met PowerShell heb ik gedeeltelijk doorgenomen en ik kan nu eenvoudige scripts maken op de command line van PowerShell. Als je opgegroeid bent met MS-DOS dan helpt het wel een beetje. Je kunt in Windows uiteraard nog steeds met cmd naar de normale command prompt maar je kunt daar geen PowerShell commando's uitvoeren. In PowerShell werken bepaalde MS-DOS commando's wel als alias maar in PowerShell ga je geen MS-DOS toepassen neem ik aan. PowerShell staat op elke Windows machine sinds XP. Druk op de Windows toets en typ gewoon PowerShell en je kunt het al starten. Er wordt een venster geopend met een command line en je ziet PS staan voor de prompt. De syntax is vrij eenvoudig.
Het eerste deel is (meestal) een werkwoord, bijvoorbeeld Get. Als je alle werkwoorden wil zien, typ je Get-Verb. Het tweede deel bestaat uit een afbreekstreepje gevolgd door een zelfstandig naamwoord (het object waarop je het werkwoord loslaat). Het werkwoord zit dus met een afbreekstreepje vast aan het object. Typ bijvoorbeeld Get-ChildItem en je krijgt de inhoudsopgave. Dat was dus dir met MS-DOS weet je nog? En dat werkt in PowerShell nog steeds. Vervolgens komen in het derde gedeelte de parameters die met een afbreekteken beginnen. Voor elke parameter staat een spatie.
Bijvoorbeeld:
Get-ChildItem -path C:\Windows\System32 -Filter *.exe -Recurse
En dat betekent dus:
Laat in C:\Windows\System32 en in alle submappen (-Recurse) alle bestanden zien die eindigen op *.exe.
Je hebt Administrator rechten nodig voor PowerShell maar ook als Administrator zul je zien dat bepaalde bestanden dan nog niet mogen worden getoond. Je krijgt dan tekst in het rood.
En zo bouw je in het boek langzaam je vaardigheid op met voorbeelden, uitleg en opdrachten. Al heel snel maak je bijvoorbeeld een script over meerdere regels dat 50 bestanden aanmaakt in een map waarbij de bestanden genummerd zijn van 1.txt tot en met 50.txt.
Het boek bestaat uit vier delen, maar ik heb enkel deel één doorgenomen. Het mooie van de boeken van BrinkmanICT.info is dat het is geschreven als lesmateriaal. Tussendoor en op het eind van elk hoofdstuk volgen er dus opdrachten die de studenten moeten maken die je kunt laten inleveren. De uitwerkingen voor de docent zijn uiteraard beschikbaar. Het is een leuk boek voor je eigen ontwikkeling maar het zou ook heel goed ingezet kunnen worden als keuzedeel door een leerling. Laat ze het boek zelfstandig doornemen en laat in een logboek alle opdrachten uitwerken. Als toetje kunnen ze dan afsluiten met een presentatie aan klasgenoten.
Leer werken met PowerShell
Roland Sellis