NetAcad VO Lessenserie: netwerken, IoT en slimme oplossingen van Cisco
In 5 vwo ben ik gestart met de NetAcad VO Lessenserie: netwerken, IoT en slimme oplossingen van Cisco. Het Ostrea Lyceum is al heel lang een Cisco Academy en op verzoek kun je dan een cursus toegevoegd krijgen die op naam staat van i&i. De lessenserie is volgens mij een beetje een uitgeklede versie van enkele andere Cisco cursussen aangevuld met wat extra materiaal dat gemaakt is door Cisco (Willem-Jan Derks c.s.) in samenwerking met Ramon Moorlag en Eelco Dijkstra.
Mijn 5 vwo klas is een volle klas (32 leerlingen) met relatief veel meiden en er is een behoorlijk niveau verschil. Maar juist met deze cursus kun je behoorlijk differentiëren en volgens mij vinden ze het ook wel leuk om er mee te werken. We gaan nog even afwachten wat ze aanstaande donderdag vinden van Packet Tracer, maar ik heb daar best goede hoop op.
Hieronder plaats ik nog even de letterlijke tekst zoals die op het forum van i&i is geplaatst door Cisco.
De Cisco Networking Academy (NetAcad) wilt IT-onderwijs toegankelijk maken en aan leerlingen in het VO laten zien hoe slimme IT oplossingen de kwaliteit van ons dagelijks leven kunnen verbeteren. Daarom heeft NetAcad een lessenserie gemaakt voor het Voortgezet Onderwijs (VO). In deze lessenserie neem je als informaticadocent jouw leerlingen mee in de wereld van Internet of Things, netwerken en slimme oplossingen. De lessenserie is gratis te gebruiken. Bovendien krijg je een GPS-tracker van NetAcad cadeau die je kunt gebruiken voor de praktijkopdrachten.
In de afsluitende praktijkopdracht bouw je samen met jouw leerlingen een slimme oplossing waarin je de data afkomstig uit de LoRa WAN GPS-tracker via een netwerkverbinding zichtbaar maakt in een dashboard. Leerlingen raken op deze manier bekend met communicatie protocollen op een netwerk (zoals IP), cloud en fog computing. Als docent hoef je hier geen extra apparatuur voor aan te schaffen. In de praktijkopdracht vind je een handleiding waarin staat uitgelegd hoe je met jouw leerlingen aan de slag kunt.
De lessenserie (vier á acht lessen) kan geïntegreerd worden in het keuzevak informatica voor de bovenbouw van HAVO en VWO, maar is geschikt voor alle leerlingen met interesse in IT, ongeacht leerjaar en onderwijsniveau. De quizzen, interactieve opdrachten en (optionele) Packet Tracer opdrachten geven jou als docent de mogelijkheid de lessenserie af te stemmen op het niveau van jouw leerlingen. De lessenserie is tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen NetAcad en onderwijsontwikkelaars in het VO. Daarbij is ervoor gezorgd dat de lessenserie een laag instapniveau en een hoog plafond heeft.
Aanmelden voor de lessenserie is makkelijk. Als je contact opneemt met het NetAcad team (zie gegevens hieronder), dan krijg je een eigen digitale leeromgeving toegewezen. In deze leeromgeving plaats je zelf jouw leerlingen. Je kunt direct aan de slag. En het fijne is dat de digitale leeromgeving werkt als een LMS; je kunt de voortgang van jouw leerlingen nauwkeurig bijhouden. Jij als docent bent de enige die bij de studentgegevens kan.
Inmiddels zijn 75 VO scholen begonnen met de lessenserie. Naast het geven van toegang tot de lessenserie, staat het NetAcad team klaar om al je vragen over de lessenserie en andere NetAcad cursussen te beantwoorden.
Interesse? Meld je aan voor de VO lessenserie van NetAcad via:
Willem-Jan Derks, widerks@cisco.com
Gunnar de Haan, gudehaan@cisco.com