Nieuws van het Bètasteunpunt
Eelco Dijkstra, de Vaksteunpuntcoördinator Informatica & Digitale geletterdheid van het Bètasteunpunt, stuurde een mail met allerlei interessante informatie over webinars die de komende maanden gaan plaatsvinden.
Het programmeerbare web
De online vakbijeenkomsten informatica op 3 en 10 december hebben als onderwerp: Het programmeerbare web. Steeds meer webtoepassingen hebben een web-API waarmee je deze toepassing kunt aansturen vanuit een script, bijvoorbeeld in Python. In de bijeenkomst leer je hoe dit werkt, en ga je er zelf mee aan de slag.
Functioneel Programmeren
Op 7 en 14 januari is het thema van de online vakbijeenkomsten: Functioneel Programmeren - één van de belangrijke programmeerparadigma's, naast imperatief en object-georiënteerd programmeren. In deze bijeenkomst leer je de basisprincipes aan de hand van de functionele webtaal Elm. We bespreken ook hoe je deze principes kunt toepassen in de dagelijkse programmeerpraktijk.
Quantum Quest
De leerlingen van de Quantum Quest webklas gaan 26 oktober weer van start. In deze intensieve webklas maken de leerlingen kennis met de basisprincipes van quantum computers. Voor leerlingen die deze webklas gemist hebben is er nog de online Masterclass Quantum.
Big Data Sciences
De leerlingen van de online Masterclass Big Data Sciences (Business Analytics) gaan 12 november aan de slag. Business Analytics is een modern vakgebied, waarbij wiskunde en informatica worden gecombineerd om intelligente oplossingen te bedenken voor bedrijfsproblemen en informatieverwerking.
Opfriscursus elektriciteit en elektronica
Op donderdag 1 en 8 oktober j.l. hebben we de eerste online workshop Physical computing met de microbit gehouden. De deelnemers -docenten en TOA's van allerlei Bètavakken - hebben gewerkt aan projecten van de Kitronic Inventor's Kit voor de microbit en aan enkele eigen opdrachten. Het onderwerp spreekt de deelnemers duidelijk aan, maar zoals een informatica-docent zei: ik heb hiernaast behoefte aan een opfriscursus Elektriciteit en elektronica voor Physical computing. Als je daarvoor belangstelling hebt, meld je dan even bij Eelco Dijkstra: dan kan hij dat dit schooljaar nog wel op het programma zetten.
Microbit versie 2
13 oktober was er groot nieuws van het microbit-front: de micro:bit versie 2, in hetzelfde formaat, maar veel krachtiger en met geluid en aanraking als extra's. Naast de microfoon, het luidsprekertje en de aanraaksensor heeft deze nieuwe versie onder meer een krachtiger processor, tweemaal zoveel programmageheugen (256K), 8 (!) maal zoveel werkgeheugen (128K). Dit geeft nieuwe mogelijkheden, niet alleen voor Python als programmeertaal, maar ook voor AI en machine learning.
Werkgroep Physical Computing
Heb je extra interesse voor Physical Computing en het Internet of Things, wil je er meer over leren, en later mogelijk je collega-docenten ondersteunen met het onderwijs hierin? Stuur me dan een mail en meld je aan voor de werkgroep Physical Computing.
Lees de mail van Eelco in je browser.
Abonneer jezelf op de nieuwsbrief van Bètapartners.