(On)veilig online
De vakantie zit erop en we gaan weer richting nieuwe schooljaar. Wij zijn lekker in Nederland gebleven en hebben heel veel mooie dingen gezien in plaatsen waar we nog nooit waren geweest! In 24 dagen zijn we naar Steenderen, Haarle, Renkum, Diepenheim en Millingen geweest en hebben daar steevast met de vouwfiets de omgeving verkend. Prachtig! Voor de liefhebber heb ik nog wat foto's.
Om de hittegolf door te komen heb ik Van Duuren Media gevraagd enkele recensie exemplaren op te sturen. Deze uitgever is gespecialiseerd in boeken op het gebied van informatica en fotografie, dus een betere combi kan ik niet krijgen. Hun website is een soort snoepwinkel voor mij.
Een van de boeken die ik toegestuurd kreeg, was (On)veilig online van de hand van Andrew Dasselaar. In 2005 schreef Andrew al het Handboek Digitale Criminaliteit. Daarna volgden er nog twee edities en nu dus deze nieuwe uitgave. Meer over Andrew op zijn website thetraveler.nl.
Ik ben geen hele goeie lezer en bovendien lees ik tamelijk langzaam. Als ik al aan een boek begin, moet het echt interessant zijn, anders krijg ik dat niet uit. Welnu, dit boek(je) heb ik op één dag uitgelezen. Ik vond het erg interessant, goed geschreven en de info waar het mij om ging werd leuk afgewisseld met korte interviews met vooraanstaande personen uit de wereld van de security en de privacy.
Als je aan het boek begint, lijkt het wel een handleiding voor hackers. Je krijgt precies te zien hoe hackers te werk gaan en Andrew geeft precies aan waar al de tools die ze gebruiken te halen of te koop zijn.
Je kunt het boek van begin tot eind lezen maar je kunt het ook heel goed gebruiken als referentie voor je lessen dankzij de modulaire opbouw. Wil je meer weten over IP-adressen of over soorten virussen, dan ga je gewoon naar het desbetreffende hoofdstuk. Er is ook veel aandacht besteed aan het onderwerp privacy en hoe je jezelf kunt beschermen op het internet.
Het boek is niet heel technisch en heel goed bruikbaar voor iedereen. Je zult er ook gegarandeerd een paar nieuwe dingetjes in lezen.
Zelf had ik bijvoorbeeld eerlijk gezegd nog nooit gehoord van Signal. Signal is vergelijkbaar met WhatsApp maar we weten allemaal hoe Facebook (de eigenaar van WhatsApp) met onze privacy omgaat. In verschillende interviews in het boek wordt echt aanbevolen om Signal te gebruiken in plaats van WhatsApp. Ik heb het meteen geïnstalleerd en zag dat inderdaad een aantal van mijn contacten Signal gebruiken en dat zijn juist de mensen die het op dit terrein wel op een rijtje hebben! Signal voortaan dus!
Wat je ook eens moet doen, is je website en je e-mailadressen laten testen op www.internet.nl. Daar zal nog wel wat zijn te verbeteren, bij mij wel in ieder geval, zeker bij mijn KPN e-mailadres.
Ook las ik een leuke tip over hoe je om kunt gaan met spam die je van allerlei winkels of websites kunt krijgen. Je kunt daar een apart e-mailadres voor inzetten, maar er is nog een handige manier om te ontdekken waar je spam nou echt vandaan komt. Het werkt niet met alle providers, maar in ieder geval wel met Gmail, daar heb ik het mee getest.
Het werkt als volgt. Als je gevraagd wordt een e-mailadres op te geven, dan kun je met een plusteken de naam van de website toevoegen aan het stukje van je e-mailadres voor het @ teken. Dus stel dat de Praxis je vraagt om je e-mail op te geven en dat je Gmail is pietpeeters@gmail.com. Dan geef je als e-mailadres op pietpeeters+praxis@gmail.com. Alles na de + wordt door Gmail genegeerd en het bericht komt gewoon aan in je gewone Gmail met dat gekke e-mailadres met dat plusje. Je kunt zodoende zien wie er gelekt heeft als je spam krijgt! Nogmaals, het werkt niet met alle providers. Met KPN werkt het niet, met Gmail wel en met mijn info@informaticavo.nl werkt het ook. Je kunt altijd een tijdelijk e-mailadres aanmaken op temp-mail.org maar dat wist je vast al wel.
Kortom: leuk boekje!