Algemene Leden Vergadering 2019 Vakvereniging ieni
De Algemene Ledenvergadering 2019 van de Vakvereniging voor informatica & digitale geletterdheid in het Nederlands Onderwijs vond plaats op het hoofdkantoor van Vodafone Ziggo bij het Centraal Station Utrecht. Er waren slechts ongeveer 20 leden aanwezig maar dat mocht voor mij de pret niet drukken. Ik kwam eerlijk gezegd niet voor de ALV of voor de gratis Raspberry Zero die elke aanwezige kreeg, maar voor de sprekers.
Internet of Things is hot en ik was benieuwd wat Vodafone daarover te vertellen had. Het verhaal van Jelmer Lotterie was erg interessant met drie interessante voorbeelden van wat Vodafone met Internet of Things doet. Dijken waar ankers in gezet worden die een simkaart bevatten bijvoorbeeld, daar sta je niet bij stil. Bij Vodafone zetten ze op hun website de voorbeeldjes bij elkaar. Er staat ook een aardig filmpje waar Jelmer mee begon. En ze hebben ook een eigen Internet of Things Starter Kit!
Na een zeer korte ALV werd de bijeenkomst afgesloten door een presentatie van Felienne Hermans. Felienne is al eerder voorbij gekomen op deze website. Ze was bijvoorbeeld ook op de Kick Further bijeenkomst bij Oracle. Toen werkte ze nog op de TU in Delft. Inmiddels heeft ze haar eigen onderzoeksgroep op de Universiteit Leiden.
Binnen deze groep wordt o.a. onderzoek gedaan naar hoe kinderen het best leren programmeren. Ze gaf tijdens de presentatie het voorbeeld dat ze kinderen bepaalde Python code laat inslijpen door de regels met code gewoon hardop voor te laten lezen. Het complete lesmateriaal dat ze gebruikt voor haar onderzoek "Python in de Klas" staat op Github. Het is volgens Felienne uitstekend geschikt voor de brugklas van het vwo.
Het enthousiasme waarmee ze presenteert is gewoonweg aanstekelijk en je put zelfs uit zo'n korte presentatie weer veel inspiratie. Alle docenten informatica in het voortgezet onderwijs moeten verplicht een presentatie van haar bijwonen wat mij betreft.
En weet je: ze is Associate Professor (universitair hoofddocent noemen we dat in Nederland), maar ze ziet er niet uit als een professor en ze is ontzettend toegankelijk! Haar slides vind je als bijlage bij dit bericht.
Bekijk ook eens www.felienne.com. Of check out haar Wikipedia pagina waar je haar geweldige staat van dienst nog kunt nalezen.
Een paar foto's dan maar om af te sluiten.
Reacties
Frans Peeters
Geplaatst op 28 juni 2019 15:02
De slides van Felienne staan op www.dropbox.com/s/t1zej3b9vrih4hk/slides-felienne.key?dl=0". Ik heb er ook een pdf van gemaakt. Die kun je vinden als bijlage bij dit bericht. Op http://perl.liacs.nl kun je meer lezen over PERL. www.liacs.nl is de website van Computer Science en AI van de Universiteit Leiden.
Klaas van Lavieren
Geplaatst op 27 juni 2019 15:55
Handig Frans, alles op 1 pagina samengevat inclusief linkjes! En sneller als het IenI forum ;-)