Keuzethema Databases
De laatste sessie heb ik samen met Eelco Dijkstra en Marc Castenmiller het keuzethema databases behandeld. We hebben dit in drie delen opgesplitst:
a) SQL - formuleren van query's voor een relationele database;
b) E-R modelleren - van probleemstelling tot het ontwerp van een (genormaliseerde) relationele database;
c) NoSQL databases - wat zijn dit, en wanneer en hoe gebruik je deze aanpak?
Ik heb een cursus SQL gemaakt, Marc Castenmiller heeft materiaal gemaakt voor het modelleren en Eelco heeft materiaal gemaakt voor de NoSQL databases.
SQL
Voor de cursus van SQL (het bevragen van een database) heb ik als basis de Oracle cursus genomen met de beroemde EMPLOYEES tabellen. Van die cursus heb ik de zaken weggelaten waarvan ik denk dat onze leerlingen daar niet veel mee in aanraking gaan komen. Het rijtje van onderwerpen dat ik wel behandel komt eigenlijk van de W3. De cursus is op basis van MySQL en het uiteindelijke resultaat staat hier:
https://sql.informaticavo.nl.
Het mooie van de cursus vind ik dat je meteen kunt doorklikken naar phpMyAdmin om te oefenen met de query's. Links bovenaan zie je op de titelbalk een blauw icoon met de witte letters SQL erop en als je daar op klinkt, wordt er een nieuw venster geopend met phpMyAdmin en de database waar mee gewerkt wordt.
Er zijn zeven secties. Na elke sectie krijg je eerst tien controlevragen waarvan je de antwoorden zelf zichtbaar kunt maken. Daarna komen er tien opdrachten die in principe moeten worden gemaakt en worden ingeleverd bij de docent. In het begin lijkt het allemaal vrij eenvoudig maar gaandeweg de cursus wordt het moeilijker en interessanter.
Ik heb dit materiaal getest in 5 vwo waar ik acht weken lang drie lessen van vijftig minuten had. Het tempo per leerling gaat al snel uiteen. Een aantal leerlingen waren wat sneller klaar dan verwacht, maar die heb ik ingezet als lesassistenten. De periode is afgesloten met een pittige toets die je kunt vinden op de Toetsen pagina. De toets die ik heb gemaakt, bestaat uit drie onderdelen:
a) query's maken met pen en papier zonder hulp van de computer, uit je hoofd dus (30 punten)
b) query's maken met behulp van phpMyAdmin maar verder mag er niets worden opgezocht op het internet (20 punten)
c) vijf open vragen waar alles van mag worden opgezocht in het cursusmateriaal en elders op het internet (10 punten)
Mijn collega Rudi Melio heeft het materiaal getest in 5 havo. Zijn leerlingen kregen de stof niet af. Rudi heeft ook een toets afgenomen die gaat over sectie één tot en met vijf en die toets staat oop op de Toetsen pagina. Als je niet bij de toetsen kunt, stuur me dan een mailtje want dan stuur ik de toetsen gewoon toe.
De pagina voor het DB-deel van Eelco Dijkstra vind je op:
https://infvo.github.io/ieni2018/themas/databases.
De link van het materiaal van Marc Castenmiller vind je op:
http://kseinformatica.nl/databasedesign.zip
Het was lekker druk in de sessie Databases!