Altijd al een experiment in de ruimte willen doen?
Altijd al een experiment in de ruimte willen doen? Dat kan door een computerprogramma te schrijven en deze te uploaden naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord van het ISS zijn twee Astro Pi computers. Leerlingen kunnen voor de Astro Pi een computerprogramma schrijven zodat deze een missie in de ruimte uitvoert.
De Astro Pi is een Raspberry Pi met sensoren en een camera aan boord van het ISS. De Astro Pi is te programmeren met Python. Leerlingen kunnen dan via de Astro Pi metingen verrichten, een boodschap aan de astronauten sturen, en foto’s maken van de aarde. De challenge is een inspirerende en eenvoudige manier om leerlingen te laten kennismaken met programmeren. Het idee dat leerlingen metingen kunnen verrichten vanuit het ISS spreekt tot de verbeelding.
De Challenge wordt georganiseerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Raspberry Pi Foundation (RPF) en Ruimtevaart in de Klas rolt de challenge uit in Nederland en helpen teams die meedoen. Ruimtevaart in de Klas is een project van ESA, NSO en het NEMO Science Museum. Meedoen is gratis.
Op dit moment is de oude website nog online, maar het streven is om begin juni de nieuwe website online te hebben en daar de challenge 2018-2019 aan te kondigen. ESA kondigt de challenge op 20 juni aan. Leerlingen kunnen tot 26 oktober 2018 een kort onderzoeksvoorstel schrijven. Als hun voorstel door ESA wordt geaccepteerd, dan krijgt de school een Astro Pi en kunnen de leerlingen hun voorstel programmeren en testen. In het voorjaar van 2019 uploaden ze dan hun code via ESA naar het ISS. Nadat de Astro Pi in het ISS hun programma heeft afgespeeld, krijgen ze data en eventueel foto’s van de aarde teruggestuurd.
Behalve deze challenge is er nog een eenvoudige challenge: Mission Zero. Leerlingen schrijven een programma voor de Astro Pi waarin ze de temperatuur op het LED scherm laten zien. In de communicatie richten we ons met Mission Zero op het primair onderwijs. Maar deelname is mogelijk voor leerlingen tot 14 jaar.