Masterclass Security
Elk jaar organiseert de faculteit Wiskunde en Informatica van de TU/e twee verschillende masterclasses. Je maakt hierbij in een college achtige opzet inhoudelijk kennis met een onderwerp uit de informatica of wiskunde. Je voert ook zelf opdrachten uit en krijgt demonstraties te zien; kortom: een leuke dag op de Technische Universiteit Eindhoven. Dus zit je in 5 of 6 VWO schrijfje dan in!
Woensdag 25 november 2015
Cryptologie is de wetenschap van het versleutelen van data (cryptografie) en van het breken van zulke versleutelingen (cryptanalyse) en een belangrijk onderdeel van cyber security.
Crypto speelt tegenwoordig een niet meer weg te denken rol in onze maatschappij. Vroeger was het gebruik van sterke crypto alleen weggelegd voor regeringen, banken, criminele organisaties en andere grote spelers. Nu heeft iedereen computers en is de cryptografie zo ver gevorderd dat zelfs veiligheidsdiensten machteloos staan tegenover versleuteling door de gemiddelde burger.
Je hebt dagelijks te maken met crypto zonder er bij stil te staan. Allerhande elektronische betalingen worden versleuteld. DVD's, Blu-raydiscs en Ipods zijn voorzien van gehate kopieerbeveiligingssystemen en 'DigitalRights Management'. Browsers gebruiken geavanceerde crypto om na te gaan of een website wel betrouwbaar is, etc.
De masterclass
(door dr. Boris Skoric en dr. Benne de Weger)
In deze masterclass krijg je een minicollege over crypto en ga je zelf aan de slag met het maken en breken van versleutelingen. We geven je een indruk hoe het mogelijk is om met simpele middelen een ongelooflijke puinhoop te maken van je bestanden, maar ze vervolgens toch nog terug te toveren.
Twee onderwerpen komen aan bod: De 'symmetrische' crypto,waarbij zender en ontvanger allebei dezelfde sleutel gebruiken (hiermee is perfecte geheimhouding te realiseren). Maar ook de wonderen van de 'asymmetrische' crypto, waarbij een andere sleutel gebruikt wordt voor versleutelen dan voor ontsleutelen. De bijna magische trucs die hiermee mogelijk zijn, bestaan pas sinds 1978.
Zie website.