KNAW Discussieavond
Afgelopen dinsdag was er in Amsterdam een discussiebijeenkomst over het nieuwe voorstel van de KNAW voor een nieuw vak "informatie en communicatie" in de onderbouw en vernieuwingen voor informatica in de bovenbouw. Sprekers waren Jan Karel Lenstra, Erik Barendsen en Martin Bruggink. Er waren volgens mij ongeveer 100 mensen aanwezig, waaronder docenten informatica en een ruime vertegenwoordiging vanuit het bestuur van i&i. De helft van het publiek was volgens mij afkomstig uit de academische wereld.
Jan Karel Lenstra was de voorzitter van de commissie die het voorstel heeft geschreven en hij lichtte het nog even toe. Weinig nieuws op het gebied van dat nieuwe vak dat ze willen. Maar het wordt lastig denk ik. Stel: je wil op alle scholen voor voortgezet onderwijs het vak Spaans invoeren. Er zijn al enkele scholen die Spaans aanbieden en zij hebben de juiste docenten daarvoor. Waar haal je de docenten vandaan voor al die andere scholen? Je mag dan waarschijnlijk al Spaans gaan geven op je school als je zomers op vakantie gaat naar Spanje en je een beetje Spaans kunt. De docenten, waar halen we ze vandaan? Het ministerie is ook nog niet wild enthousiast voor het nieuwe vak en het wordt een moeizaam traject.
Voor de vernieuwingen voor het vak informatica zijn er betere kansen. Volgens de experts moeten we gewoon zelf aan de slag met de vernieuwingen. Een nieuw modulair vak maken voor alle profielen en als dat klaar is gewoon op het bureau gooien op het ministerie. Dat biedt de beste kansen want op het ministerie kun je niet wachten. Ik zie een rol weggelegd voor i&i, samen met enkele belangrijke vernieuwers zoals Erik Barendsen, Eelco Dijkstra en Martijn Bruggink.
Een groot probleem blijft het tekort aan informatica docenten. Daar moet vanuit het ministerie goed over nagedacht worden en de hogescholen en universiteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen.
Erik Barendsen had tijdens de avond al enkele goeie ideeën voor het nieuwe vak. Hij experimenteert op de Radboud Universiteit bijvoorbeeld met technodrama. Ook legde hij nog eens de nieuwe term computational thinking uit. Hij noemde Natasa Grgurina nog met haar onderzoek. Martijn Bruggink is met zijn club op de TU Delft ook goed bezig en in Amsterdam kunnen ze meeliften met projecten van de UvA en de VU. Maar hoe zit het met de rest van het land?
Het rapport en de bijeenkomst bracht weer heel wat pers teweeg. Enkele voorbeelden:
WebWereld
Nederland ICT
TU Delft
Tijdens de informatieavond heb ik verschillende opnames gemaakt met mijn telefoon. De opnames staan op de Toetsen pagina (achter een wachtwoord) in de categorie KNAW Discussieavond.
Reacties
Geplaatst op 31 maart 2013 17:00
Wat die docenten Spaans betreft: voor hen geldt precies hetzelfde als voor docenten informatica. Ze kunnen na een vakantie in Spanje wel al Spaans beginnen te geven, maar ze dienen ook binnen twee jaar een diploma halen om bevoegd te zijn. We zijn nu met een aantal mensen enthousiast (en in de meeste gevallen vrijwillig) aan het knutselen aan een nieuw soort informatica. Maar het is natuurlijk ook de dure plicht van de huidige officieel erkende opleidingsinstituten fors reclame te maken voor informatica. Daarbij zal ook het opleidingsprogramma tweeƫrlei aanpassing behoeven: vakinhoudelijk deels universeel conceptueel ingericht, maar vooral vakdidactisch aangepast aan moderne ontwikkelingen, zoals gemelde enthousiastelingen dat ook voor leerlingen voorstellen.