Gebruikersconferentie itslearning
Fons van den Berg, alom bekend van www.helikon.nl en de TeachMeets in Nederland, mocht het spits afbijten op de itslearning gebruikersconferentie. Gebruikers mochten in enkele minuten vertellen wat zij "Niet zo, maar zo!" zijn gaan doen met itslearning. Fons had verder wat pittige stellingen waar op gereageerd kon worden.
Erik Bolhuis werkt op de docentenopleiding Windesheim in Zwolle en hij benadrukte nog maar eens dat een docent altijd een plan-B achter de hand moet hebben als hij van plan is iets met ICT te gaan doen. Volgens Erik werkt ICT echt en hij verwees naar een wetenschappelijk rapport dat je als PDF vindt bij dit bericht. Hij gaf meteen toe dat Professor Hattie van de University of Auckland daar heel anders over denkt! Erik eindigde met een live demonstratie van het gratis programma Jing. Hiermee kun je je scherm capturen en tegelijkertijd gesproken commentaar invoegen. Zijn presentatie is te vinden op zijn website http://erikbolhuis.net. Kijk boven in het menu bij Presentaties - Recente presentaties.
Het middagprogramma startte met een keynote van Erno Mijland, vooral bekend bij mij vanwege zijn artikelen in de COS. Hij is ook betrokken bij Slimmerkunde waar ik laatst iets over geschreven heb. Veel succes heeft Erno de laatste tijd gehad met zijn gratis tips voor social media die hij als PDF verspreidde via Twitter. Algemeen directeur Egbert van den Winckel van itslearning en Erno blijken elkaar trouwens te kennen van de middelbare school en van de lerarenopleiding in Tilburg. Erno begon met een schitterend filmpje van Abbey, de digital native. Daarna sprak hij over "De Universiteit van Middelbeers" waar hij colleges volgt via TED en PopTech. Je kunt bij hem op een speciale website tips aanleveren voor een les, een leuk programma of een goeie bron of zo. Als je zo'n tip aanlevert, deel je mee in de tips van de anderen. Neem ook eens een kijkje op www.ernomijland.nl.
Na deze plenaire sessies waren er workshops. Ik was bij Michel van Ast die "Kleppen dicht!" aanprees. Dat is een traject van digitale activerende didactiek trainingen dat je als school in kunt gaan, samengesteld door itslearning en APS. Michel had de werkvorm RUM (Roept u maar!) en deze keer ging het over Bloom's Digital Taxonomy. Iedereen die leraar is, heeft wel gehoord van de Taxonomie van Bloom. In 2008 is daar een digitaal stuk aan toegevoegd.
Mijn tweede workshop was van trainster Marieke. Zij toonde een stukje onderwijs op maat met de mogelijkheid van de individuele leertrajecten binnen itslearning.
Goed nieuws was er van een spreker van Noordhoff over Directe Toegang. Al het materiaal van Edupoort is via het plusje in itslearning direct toe te voegen. Alle scholen in Nederland hebben daar inmiddels via Kennisnet bericht van gehad en het heeft al heel wat stof doen opwaaien. De dag werd afgesloten met een roadmap van de Engelse itslearning evangelist Alastair Cameron. Goeie info over live@edu en het beste nieuws voor enkele collega's van mij: itslearning komt met een testmode browser, dus een soort van museumstand. Als je een toets maakt, kun je niet meer uit de toets afdwalen naar andere programma's of het internet.
Al met al vond ik het een leerzame, leuke en ontspannende dag. Er waren veel nieuwe gezichten en dat is een goed teken.
Uiteraard enkele foto's.
Reacties
Fons van den Berg
Geplaatst op 04 mei 2011 08:12
Mooi verslagje Frans met (uiteraard) nog fraaiere foto's.