Ubuntu
De afgelopen week heb ik wat gastlesjes door leerlingen uit 4 vwo laten verzorgen. Ik merkte dat er verschillende specialismen in de groep aanwezig waren en ik heb ze uitgenodigd wat te laten zien. Sven is een echte Linux fan en hij liet ons zien hoe Ubuntu in elkaar steekt. Hij heeft altijd een USB-stick bij zich en hij start in mijn lokaal en in de mediatheek gewoon vanaf deze stick. Bij het aanzetten van de PC verandert hij gewoon de bootvolgorde en op zijn stick heeft hij alles staan wat hij nodig heeft. Ik dacht dat je in de BIOS de opstartvolgorde kon vastleggen en dat je veilig zat als je de BIOS afschermde met een wachtwoord. Dat is dus niet het geval. Van elk systeem is volgens Sven buiten de instellingen in de BIOS om de bootvolgorde aan te passen. Dat was verrassing één.
Vervolgens liet hij zien welke printers hij allemaal kon zien vanaf zijn stick, ahum.
Vandaag moest bij ons het voltallige personeel de wachtwoorden aanpassen naar een veilig wachtwoord van minimaal acht karakters en minstens één cijfer er in. Sven startte vanaf zijn stick en bladerde naar de map waar de wachtwoorden bewaard worden (ook in een netwerk worden wachtwoorden lokaal opgeslagen). Uit mijn hoofd was het windows/system32/config. De inlognamen stonden daar en de wachtwoorden waren gecodeerd. Vervolgens kopieerde hij de hash naar een programma dat de Rainbow tables gebruikte om het wachtwoord te kraken. De rest konden we niet afwachten omdat een andere klas voor de deur stond. Vrijdag mag hij het nog eens laten zien wat mij betreft.
Reacties
Frank Westland
Geplaatst op 17 november 2010 14:29
Ik heb vanaf 2006 een informaticalokaal met Ubuntu ingericht. Momenteel draai ik Ubuntu 10.10. Waarom:
- Het gebruikergemak voor mij en de leerlingen;
- De beschikbaarheid van veel gratis (dus ook zonder licentiekosten) werkende software;
- De moeiteloze uitwisselbaarheid van openoffice met microsoft-office;
- Het draaien van Oracle vbox voor toepassingen waarvoor je echt niet zonder windows kunt;
- Het beheergemak met Clonezilla etc. voor het uitrollen van images;
- De collaboration tools;
- De keuze van gnome of kde
- Enhanced IDE's voor diverse programmeertalen;
- Natuurlijk Apache php mysql tomcat etc. etc.
- SciTe als broncode editor
etc. etc.
Er is slechts 1 nadeel: Het systeembeheer van mijn school wil geen ander platform dan windows ondersteunen, dus heb ik een eigen netwerk met (web)servers, internet-router en ELO, dat ik zelf (moet/mag) beheren.
Ik ben dus helemaal in voor UBUNTU
gr,
Frank Westland
(p.s.: o ja ....en dan natuurlijk ook de speciale educatieve features!)
Paul van Dijk
Geplaatst op 10 november 2010 23:21
Dag Frans, kun je ons om te beginnen deelgenoot maken van verrassing nummer een? Hoe kun je, buiten BIOS om de opstartvolgorde aanpassen waneer je geen administratorwachtwoord hebt?
Paul van Dijk
Geplaatst op 09 november 2010 20:40
Probeer zelf ook maar eens op windows (www.oxid.it). NTLM passwords (wat XP gebruikt) zijn vrijwel allemaal met een Rainbow Table te kraken, tot wel 13 karakters. Een veilige manier is om de Windows.
Beter is om http://support.microsoft.com/kb/299656 en