Verslag Didactiek en ICT Congres 2009
Het Didactiek en ICT Congres werd geopend met een keynote van trendwatcher Adjiedj Bakas. Hij had er geen enkele moeite mee om een propvolle zaal een uur lang te vermaken. Zijn presentatie was prachtig en zeer gevarieerd, vooral door de filmpjes die hij zo nu en dan liet zien. Meer over Adjiedj kun je vinden op zijn website www.bakas.nl De eerste sessie die ik bijgewoond heb was er een van Hans Reiber van het Innovatieplatform Voortgezet Onderwijs. De VO-raad wil per 1 augustus komen tot één nationale leermaterialenbank die toegankelijk moet worden voor het hele voortgezet onderwijs. Ze willen materiaal gaan plaatsen van bijvoorbeeld de Onderwijsvernieuwingscoöperatie, Digischool, StudioVO en Ed-IT (Teleblik). Met DigilessenVO wordt onderhandeld maar het is voor mij nog niet zo duidelijk hoe zij hier in staan. De kwaliteit moet bewaakt worden door partijen als de SLO en het Cito. Kennisnet gaat voor de hosting zorgen en het materiaal wordt gemaakt met de Lessenmaker tool van Rik Tuithof, de maker van Studieweb en de directeur van Edutude. Wat ik me afvraag is hoe de uitgevers hier tegenover staan. Navraag bij een uitgever op de infomarkt leverde op dat ze donderdag hierover een vergadering hebben met de VO-raad. En is het helemaal gratis? Nee, elke school gaat 20 euro per leerling betalen als het aan de VO-raad ligt. Die 20 euro zou dan zijn voor onderhoud, actualisatie en beheer. Misschien kunnen daar de uitgevers dan een rol gaan spelen. Hans Reiber vertelde ook nog dat ze in gesprek zijn om de betaalde dienst Ed-IT voor het hele onderwijs af te kopen. Ook hebben ze OCW geadviseerd alle subsidiegelden voor het produceren van digitaal materiaal voortaan via de VO-raad te laten lopen. De sessie over mediawijsheid van Jan van Stormbroek en een voorbeeldles van SMART waren ook erg leuk om bij te wonen. De standhouders op de infomarkt hadden voldoende leads en met de beide afdelingsleiders die ik bij me had, heb ik nog een rondje langs de stands gedaan. Zo hebben we ons nog eens uitgebreid voor laten lichten over het Elektronisch Leerdossier dat er nu echt aan zit te komen en we hebben gesproken over de perikelen rondom Simac Onderwijs bij de stand van Parnassys. Bij Fronter kreeg ik te horen dat ze begin dit jaar opgekocht zijn door reus Pearson! Het rondje werd afgesloten bij de stand van IPON Award winnaar Instruct. Voortaan ga ik nog maar eens vaker proberen een afdelingsdirecteur mee te krijgen, want dan kan ik tenminste eersteklas reizen. De foto's staan op www.informaticavo.nl/docs/2009/ess
Reacties
Hans Hak
Geplaatst op 27 april 2009 18:33
Naar mijn weten is Edurep geen leermiddelendatabank maar een verzamelplaats voor metadata waarmee je leermateriaal en bijbehorende databanken kunt vinden. Ikzelf wordt een beetje moe van de versnippering die momenteel plaatsvindt en ik hoop dat het de VO-raad lukt om hier een einde aan te maken door een collectieve overeenkomst te sluiten. Liefst zie ik dit gekoppeled aan de elo van mijn school middels een Entree account zoals Kennisnet dit momenteel heeft gerealiseerd voor Teleblik. Jammer dat het op deze wijze moet maar het kan kennelik niet anders tenzij de minister dit geneuzel in een keer kan afkopen met zijn wikiwijsproject. In een klap toegang tot alle bronnen van ED*it, Freudenthal, Scalamedia, Leerstofnet, Digitaleschool, schatkamers van individuele eloleveranciers en goedbedoelende uitgevers. Als dat 20 euri per leerling moet kosten zoadat ik alles rechtenvrij kan gebruiken voor het maken van mijn digitale lessen vind ik dat een koopje. Tot nu toe is het nog niemand gelukt en blijven we hangen achter legio inlognamen en wachtwoorden en jaarlijkse finaciƫle bijdragen aan splinterpartijen. Als Elbert mij daarnaast een goede tool kan noemen waarmee ik in staat ben te metadateren volgens het contentzoekprofiel (zoeken en vinden op Edurep), kan dupliceren en rearrangeren houd ik me aanbevolen. Mogelijk is het een uitdaging voor Kennisnet vanuit het wikiwijsproject om hierin echt de regie te gaan voeren en de hoofdrol die het ministerie hen toekent voor zich op te eisen. Het intiatief van de VO-raad i.s.m. Kennisnet leiden dan hopelijk tot het maken, beschikbaar stellen en re-arrangeren van creative commons leermateriaal voor alle scholen.
Elbert de Bruin
Geplaatst op 22 april 2009 09:14
Waarom zou alle lesmateriaal met maar 1 tool gemaakt mogen worden? Gaat de VO-raad hier een monopolie voor een e-learning tool voor het VO afdwingen? Voor verplicht 20 euro per leerling per jaar per school? Met 900.000 leerlingen in het VO is dat een gegarandeerde inkomstebron van 18 miljoen euro per jaar. Voor 1 databank met 1 tool?
Geplaatst op 20 april 2009 22:43
Ik vraag me nog steeds af hoe dit soort ontwikkelingen zich verhouden tot de tonnen aan subsidie (dus gemeenschapsgeld) die al in die projecten zitten. Natuurlijk zit er ook \"eigen geld\" in. En ook veel vrijwilligerswerk. Maar hoe kun je juist dan een nieuw prijskaartje aan die materialen hangen. Ook word ik een beetje moe van al die leermiddelenbanken (Edurep. Ruud de Moor initiatief. de uitgevers). Ze starten altijd met de wens om een \"overkoepelende databank\" te maken, maar door het initiatief het overkoepelende karakter al snel weer af. Helemaal jammer is het om OCW te adviseren om subsidiegelden via hun te laten lopen. Gaat de VO-raad straks bepalen wie er wel of niet subsidie krijgt?