Ambassadeursdag Kennisnet Groep 10
Het Ostrea Lyceum heeft vier Kennisnet Ambassadeurs zitten in groep 10. Vandaag zijn we voor een interessant programma bijeen geweest op het Christelijk Lyceum in Utrecht. Hans Slaats toonde zijn website www.didactief.nl met daarop heel wat lesmateriaal voor het vak technologie, maar ook voor bijvoorbeeld Excel, Access en de Adobe multimedia pakketten. Het zijn hele leuke instructiefilmpjes in Flash formaat. Na deze sessie hebben we allemaal de vragenlijst voor Vier in Balans ingevuld op http://vierinbalans.onderwijstools.nl/. Kies voor individu en dan kun je zo jouw situatie vergelijken met die van een heleboel scholen in Nederland. Nog net voor de pauze mocht Wytze Koopal (foto) een sessie vullen. Via Twitter had hij enkele dagen geleden nog even geïnformeerd wat er interessant zou zijn om te bespreken in de ambassadeursgroep. Mijn Twitter is http://twitter.com/suspeeters by the way, altijd makkelijk voor onderweg. Wytze is onderwijskundige (afgestudeerd in Twente) en hij acteert als zzp-er op het snijvlak van leren en ICT. Wytze liet nog even een groot aantal Web 2.0 voorbeelden langs komen en hij gaf nog enkele bruikbare url's voor het onderwijs zoals bijvoorbeeld www.digitaledidactiek.nl van SURF. Ook Stephen Downes werd aangehaald met een verwijzing naar het belangrijke document www.downes.ca/files/future2008.doc In zijn rijtje RSS o.a. Willem Karssenberg, Wilfred Rubens, Piërre Gorissen en InformaticaVO. Een leuke tip voor geschiedenis was www.timerime.nl waar je je eigen tijdlijn kunt maken. Meer over Wytze op zijn eigen website www.koopaladvies.nl met o.a. de presentatie van vandaag. Na de pauze liet Jan van Sombroek ons nog enkele voorbeelden van webquests zien via www.webkwestie.nl en de dag werd afgesloten met een sessie over Podcast door Lucas Ragger. Sander heeft vorig jaar mijn excursie naar Londen voorzien van een dagelijkse podcast. Dat was ontzettend leuk om te horen voor het thuisfront, maar bovendien legt Sander nog eens uit wat een podcast ook al weer is. Kijk maar op www.ostrealyceum.net/podcasts/londen2007/ Bij Lucas hebben we hartelijk gelachen om de podcasts van Bureau Renkema, de President's Radio Address en Bieslog. Marcel van der Wege had tijdens zijn sessie Lucas gefilmd met zijn telefoon en dat gestreamd naar http://qik.com/kite-surfer en tenslotte mochten we zelf een podcast maken met Audacity en die online plaatsen. Als je zelf wil gaan podcasten moet je eens het starterspakket downloaden vanaf http://ictvo.kennisnet.nl/oss Vandaag zag ik ook weer enkele hele mooie screencasts en het zou voor ons toch ook wel handig zijn een tool te hebben om filmpjes van het scherm te maken met geluid. Marcel noemde Wink en Lucas had het over Screenflow maar dacht dat dat alleen voor de Mac was. Als jullie daar nog ideeën over hebben, dan hoor ik dat graag.
Reacties
Martin de Fockert
Geplaatst op 24 november 2008 09:53
Voor SMART Board gebruikers is de SMART Recorder (onderdeel van SMART Notebooksoftware) geschikt voor het maken van instructiefilmpjes met geluid.
peter wessel
Geplaatst op 23 november 2008 19:49
:-0 wordt je = word je
peter wessel
Geplaatst op 23 november 2008 19:47
Misschien is The Jing Project wat? Dat is een online applicatie van Camtasia. Je downloadt een gratis progje en daarna kan je screenfilmpjes maken. Mét geluid. Op het eind van je werk kan je het gelijk online zetten. Als tegenprestatie wordt je (helaas) aan het eind van het proces geleid naar de website van The Jing Project. Dat is ook te zien in je geproduceerde filmpje. Maar als dat geen bezwaar is werkt het perfect. http://www.jingproject.com/
Ton Worm
Geplaatst op 23 november 2008 14:59
Om filmpjes van het scherm te gebruiken is Tipcam ideaal. Gratis en erg handig!
Sietie Alma
Geplaatst op 18 november 2008 22:12
Screen2Exe - freeware: nadeel, uitvoerbestanden zijn van het type exe, die zijn niet populair op schoolsystemen. http://www.computertotaal.nl/web/Artikelpaginas/Download-artikel/Screen2Exe-1.0.htm Add-on voor Firefox, nog niet uitgeprobeerd. http://www.advancity.net/eng/products/capturefox.html Camstudio - Open Source (niet verwarren met Camstasia) http://camstudio.org Wink - freeware, deze gebruik ik zelf het meest. http://www.debugmode.com/wink Sommige ELO\'s hebben sreenrecorders (It\'s Learning), geen ervaring mee.