Opleiden nieuwe collega
20 februari 2008
Frans Peeters
Onze school wil graag een enthousiaste collega opleiden tot docent Informatica. Daarvoor zoeken we de juiste opleiding. Tot nu toe is ons dat nog niet gelukt. Zowel het ministerie van OCW als het landelijk informatiepunt opleidingen hebben ons niet verder geholpen. De vragen zijn nu: Aan welke instituten zijn de opleidingen voor informaticadocent? Wie heeft ervaring met deze opleidingen? Zijn er collega's die kampen met hetzelfde probleem? Kunnen krachten worden gebundeld in deze? Ik hoop dat jullie het Jac.P.Thijsse College verder kunnen helpen.
Reacties
Mels Borburgh
Geplaatst op 03 februari 2009 13:38
Momenteel ben ik bezig met de laatste loodjes van mijn HBO Informatica opleiding. Mijn doel is om hierna een opleiding te gaan doen om Docent Informatica te kunnen worden op HAVO/VWO. Als ik de reacties hierboven lees, vermoed ik dat een keer gaan praten op universiteiten voor het vervolg. Heeft iemand een idee waar ik een competentielijst kan vinden en of er vrijstellingen zijn voor mensen die al een informaticabachelor op zak hebben. Alvast bedankt, Mels
Marcel Runte
Geplaatst op 07 april 2008 09:57
Weet iemand welke vrijstellingen je kunt krijgen als je Microsoft Certified Trainer bent op Windows Server 2003 (MCSA) en/of Visual Basic? Naar mijn mening telt dat zwaarder dan de verplichting om wiskunde in je pakket te hebben gehad. Ik reeds jaren in het bezit van een lesbevoegdheid voor het vak Frans. Nu ruim 10 jaar werkzaam in de IT waarvan de laatste 2 jaar als trainer. Ik zoek naar de mogelijkheid om een lesbevoegdheid voor Informatica te halen.
Geplaatst op 28 februari 2008 21:46
De route die Nico schetst, is ook juist, maar de kandidaat moet dan even uitzoeken of hij/zij zich niet voor een aantal jaren bindt aan de school die de opleiding financiert. Is dat het geval, dan kan terugvordering van financiering gevraagd worden bij voortijdig switchen van werkgever.
Nico van Diepen
Geplaatst op 26 februari 2008 09:43
Voor docenten die (onbevoegd) les geven in de informatica in de bovenbouw Havo/Vwo is de gemakkelijkste route volgens mij die van zijinstromer. De procedure is als volgt: 1. Je vraagt een assessment aan bij een assessment-bureau (Bijvoorbeeld bij de UT www.utwente.nl/elan 2. Dit bureau voert assessment uit en produceert een assessmentrapport én een scholingsadvies. (Als je dit scholingsadvies opvolgt en met succes afrondt wordt je bevoegd verklaard) 3. Met dit scholingsadvies ga je naar een opleidingsinstituut (of meerdere) 4. Hier stel je een scholingsplan op 5. Dit wordt vastgelegd in een tripartiet scholingscontract (tussen opleidingsinstituut, kandidaat en werkgever van de kandidaat) 6. Na afloop van de scholing vindt beoordeling plaats en volgt bevoegdverklaring. Groot voordeel voor de kandidaat: de school betaalt de opleiding. Nico van Diepen, vakdidacticus informatica, lerarenopleiding UT/ELAN, n.m.vandiepen (at) utwente (punt) nl
Marja ter Wal
Geplaatst op 24 februari 2008 19:56
Naar aanleiding van de vragen over een 1e graads opleiding Informatica: bij Universiteit Utrecht is het mogelijk om het tweede jaar van de master CE als deeltijd (maatwerk) opleiding te doen. Misschien toch goed om een keer een gesprek aan te gaan wanneer je reeds in het bezit bent van een 1e graads bevoegdheid Wiskunde? Marja ter Wal (m.j.terwal@uu.nl)
Geplaatst op 22 februari 2008 21:17
Bedankt voor de reactie Frans! Ik ga volgende week meteen eens informeren bij de Fontys. Ik zal de groeten doen aan Frans!
Frans Peeters
Geplaatst op 21 februari 2008 16:31
Ik wist dat die tweedegraads opleiding er was maar verder dan een link op de Edusite kom ik ook even niet. http://www.edusite.nl/edusite/nieuws/15634 Je moet zelf even verder detective spelen bij Fontys, denk ik. En de groeten aan die andere Frans!
Natasa Grgurina
Geplaatst op 21 februari 2008 11:18
Frans heeft gelijk: je moet bachelor informatica hebben om toegelaten te worden tot master (=lerarenopleiding). Maar bij de zijinstromers wordt een schakelprogramma op maat gemaakt voor vakinhoudelijk deel, en voor de lerarenopleidingdeel wordt gekeken waar de vrijstellingen mogelijk zijn als het om een (al) bevoegde docent (voor een andere vak) gaat. Voor meer informatie, neem contact met mij op: n(punt) grgurina (at) rug (punt) nl P.S. Lerarenopleiding informatica in Groningen is wel geaccrediteerd (maar dat is langs een andere route gegaan dat bij andere lerarenopleidingen, vandaar het misverstand.)
Geplaatst op 21 februari 2008 10:11
Ik ben zelf ook druk op zoek naar een docenten opleiding Informatica, maar ik kom alleen steeds uit bij universiteiten. Ik heb zelf een 1e graads bevoegdheid wiskunde, maar dat is dan niet genoeg. Zelf heb ik al contact gehad met Fontys, die zouden geen docenten opleiding informatica hebben. Maar zoals ik hierboven de reactie van Frans lees hebben ze wel een docenten opleiding informatica. Frans, Weet jij wie de contact persoon is van Fontys die over de docenten opleiding informatica gaat? Konrad van de Velde.
Frans Peeters
Geplaatst op 20 februari 2008 13:46
Er is een aantal universiteiten dat de master Docent informatica aanbiedt. In ieder geval TU/e (info Cees Huizing), Twente, Delft en Utrecht (info Marja ter Wal). Groningen (info Natasa Grgurina) doet ook mee maar is volgens mij niet officieel geaccrediteerd. Misschien zijn er nog andere opleidingen. Voor alle master opleidingen geldt volgens mij momenteeel dat ze erg weinig studenten hebben (minder dan 5). Je kunt enkel op de master docent informatica toegelaten worden met een bachelor in een bètavak, liefst informatica, wiskunde of natuurkunde. Ik vraag me af of een afgestudeerde master informatica genoegen gaat nemen met een paar uurtjes LB als hij gaat werken. Want dat is wat er zal gebeuren. Fontys heeft een tweedegraads opleiding Docent Informatica. Zij richten zich op een opleiding voor docenten in het MBO. Zelf heb ik een collega met een HTS diploma informatica. Die is na een jaar vast benoemd bij ons. Volgens mij is HBO informatica een aardige visvijver voor ons. Maar ze zijn dus niet officieel bevoegd.