ROC-i dagen - dag twee in Terneuzen
17 januari 2008
Frans Peeters
De oogjes van een aantal ROC-i bezoekers waren wel heel erg klein vanmorgen, het was een kort nachtje geweest blijkbaar. Voor de keynote was ik net te laat en die heb ik even laten zitten voor een privélesje wireless van Harm Klaassen. Dat was onder het genot van een heerlijke capuccino, er stond zo'n karretje in de hal waar je de heerlijkste koffie uit getapt kreeg.
Bij de eerste sessie deed Danker Rijk nog even uit de doeken hoe service en support is geregeld bij het DCO-ICT. Er wordt gewerkt met een Dienst Verlening Overeenkomst, ITIL en Service Level Agreements met een looptijd van drie jaar. De sessie erna werd het probleem van de licenties onder de loep gelegd. Namens SLBdiensten was Charles Stork aanwezig en die gaf aan dat misschien het model van het contracteren aangepast gaat worden. Nu is het zo dat de meeste contracten voor drie jaar aangegaan worden. Misschien kun je straks wel betalen per maand en per gebruiker. Het zou best eens kunnen dat SLB een soort van webwinkel wordt. Je hebt even een licentie nodig voor een vak voor drie maanden voor een aantal studenten en dan neem je dat gewoon af. Zover zijn we nu echter nog niet.
Dat DCO-ICT zelf contracten kan gaan sluiten met bijvoorbeeld Microsoft is uitgesloten. SLBdiensten onderhandelt voor 9000 onderwijsinstellingen en 4,3 gebruikers en dat gaan ze in Zeeland niet halen. Overigens werd nog maar even benadrukt dat in Nederland de prijzen voor licenties heel laag zijn in vergelijking tot de rest van Europa. Het zal bij DCO-ICT wel zo zijn dat zij alle licenties gaan regelen met SLBdiensten. Voor de scholen blijft er één telmoment per jaar, dus één keer per jaar geef je het aantal fte's, computers, servers en zo door. Tijdens de sessie merkte ik trouwens dat er nog wel meer groepen van scholen met deze materie bezig zijn. ROC West Brabant voorop uiteraard met IT-Workz, maar tijdens deze sessie was er ook hele goeie input van bijvoorbeeld het Da Vinci College uit Dordrecht, het Wellantcollege uit Houten en nog een school uit Eindhoven waarvan ik de naam vergeten ben.
Tussen de middag ben ik even door de school gelopen en heb ik links en rechts met wat studenten gesproken. Ze waren allemaal zeer tevreden over de school. Het Open Leer Centrum viel mij echter niet mee. Er stonden ongeveer 70 enorme systeemkasten met CRT beeldschermen. Bij de balie zijn diskettes te koop voor 50 eurocent ... Printen daarentegen is gratis, ook de kleurenprints. Maar dan wel alleen de prints die voor schoolwerk zijn!
De laatste sessie die ik bijgewoond heb was getiteld \"Future Campus\" maar die vlag dekte niet echt de lading. Het was een presentatie van Harm Klaassen over Unified Communications, een geavanceerd systeem van communiceren van Cisco. Zdravka belde nog netjes even naar de beeldtelefoon.
Op het eind van de dag werden de beide organisatoren nog even in het zonnetje gezet en ook werden nog even alle studenten naar voren gehaald die hadden meegeholpen. De studenten hadden zich vrijwillig aangemeld, als ze meehielpen waren ze verder wel lesvrij. Ze waren uitermate behulpzaam en vooral heel vriendelijk ook, ik heb van ze genoten. Ook de voorzittershamer werd overgedragen aan de organisator van volgend jaar en dat wordt het Da Vinci College uit Dordrecht.
Bij de afsluiting stond ik bij Willem Karssenberg en Michiel Sanders. Willem had nog een goeie tip van de combinatie van Skype met Pamela. Met Pamela kun je Skype gesprekken opnemen, zodat je heel goed het telefoneren kunt oefenen (en dat doen ze in het vmbo en mbo). Je kunt de gesprekken online zetten en bezoekers kunnen dan commentaar leveren op de gesprekken. Michiel Sanders van it's learning wist te vertellen dat we zeer binnenkort beeld en geluid kunnen opnemen binnen it's learning. Ons contract voor de koppeling met umra van Tools4Ever had ik ondertekend meegenomen en de overhandiging werd nog even vastgelegd door Willem. Met een borrel en een bitterbal dachten we dat we het gehad hadden, maar bij weggaans kregen alle bezoekers een mand met Zeeuwse lekkernijen mee naar huis. Het eten en drinken is in Zeeland altijd uitstekend, dat kan ik je wel vertellen. Dankzij de busservice van Terneuzen naar station Roosendaal was ik zo thuis. Willem daarentegen mocht 350 kilometer terug naar Emmen.
Mijn aanwezigheid op de ROC-i dagen was vanwege de workshops van DCO-ICT, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook ontzettend genoten heb van de andere sessies en sprekers. De formule is geweldig, het lijkt wel één grote familie die ROC-i partners. Inhoudelijk waren er ook hele interessante sessies voor elke willekeurige docent informatica of ICT-coördinator. Elk jaar is de conferentie op een andere ROC locatie en de kosten zijn 0 euro, behalve de overnachting als je daar gebruik van maakt. Het waren weer twee leuke en interessante dagen. Volgende week is het IPON week.
De foto's van beide dagen samen staan online.
Reacties
Frans Peeters
Geplaatst op 18 januari 2008 09:52
Wilem, van mij mag iedereen foto\'s zonder meer gebruiken als ze door mij zijn gemaakt. Geen enkel probleem. Een enkele keer willen ze wel eens de foto\'s gebruiken voor drukwerk. Dan is het beter de foto\'s in het originele formaat te gebruiken. Die zijn ook beschikbaar. Als het om een enkele foto gaat zet ik hem online, als het om meerdere foto\'s gaat, maak ik een cd en stuur ik die op.
Willem Karssenberg
Geplaatst op 17 januari 2008 23:28
Mooi verhaal Frans, en ook mooie foto\'s! Mag ik ze hergebruiken of zitten er rechten op?