Hoe gaan scholen om met onderwijstijd?
09 januari 2007
Frans Peeters
Ook op mijn school heeft de gekte rondom onderwijstijd toegeslagen. Zo is er bedacht dat alle cursussen dienen plaats te vinden na lestijd of indien dat niet anders kan, tijdens de lessen maar met de eis dat de vervallen lessen dienen te worden ingehaald. Maw ik moet met leerlingen afspraken maken om na hun en mijn laatste lessen nog eens bij mij de les in te halen. Ik vraag mij af hoe dit op andere scholen geregeld is, cq. gaat worden.
Met name voor informatica zijn er veel cursussen, bij- en naschooldagen en gewoon uitwisselbijeenkomsten nodig omdat het een vak is in constante ontwikkeling. Door alleen kennis te vergaren uit boeken, tijdschriften en internet kun je niet bijblijven. Georganiseerde bijeenkomsten zijn hard nodig. Als het zo doorgaat kom ik niet meer naar deze bijeenkomsten toe, want ik heb er geen zin in om met extra werk opgezadeld te worden.
Reacties
Johan Hoekstra
Geplaatst op 13 januari 2007 13:17
Door politieke druk wordt het weer een stukje leuker in onderwijsland. Pedagogisch handelen wordt afgemeten aan het aantal uren dat leerlingen op school zitten, of ze nu iets leren of niet. Docenten moeten professioneler worden, meer kennis overdragen, zorgen dat Nederland een kennisland wordt, maar ze krijgen geen tijd om op een behoorlijke manier die kennis op te doen. Zeker voor een vak als informatica een bittere noodzaak. Wat wil men nu eigenlijk? Overigens Wim, was het opnemen van uren voor deskundigheidsbevordering destijds een truc om de normjaartaak van docenten gelijk te trekken met die van ambtenaren.
Geplaatst op 13 januari 2007 12:02
Misschien moet ik ook maar eens verder kijken; als collega van Cees binnen de grote SG moet ik dan zijn uren gaan invullen???!!! Je hebt wel gelijk Cees, ook ik kreeg het te horen, toen ik laatst naar de i & i bijscholing fco-im zou gaan, notabene op mijn vrije dag. Terwijl ik ook nog de cabaret voorstelling Muiswinkel en van Vleuten voor die avond zou missen en mijn kaartje aan een vriend had gegeven. Volgende keer moet ik mij maar eens achter mijn oren krabben en misschien maak ik dan wel een andere afweging!?
Geplaatst op 13 januari 2007 11:39
Zo zie je maar weer dat een discussie over lesuitrval tot een mogelijk nieuwe job kan leiden...
Peter Harmsen
Geplaatst op 10 januari 2007 15:37
Typisch weer een voorbeeld van meten met twee maten! Gaan de schoolleiders zelf ook \'s avonds naar school om hun werktijd van overdag goed te maken omdat ze naar een scholingsbijeenkomst zijn geweest? Het is namelijk erg makkelijk om de leuitval te registreren.
Geplaatst op 10 januari 2007 10:13
Hallo Ronald, Leuk weer eens van je te horen. Je idee is niet eens zo gek. Zal erover nadenken.
Wim de Lange
Geplaatst op 10 januari 2007 00:52
Als het goed is, is er in je jaartaak een aantal uren opgenomen(dus vrijgemaakt!!??) voor scholing. Hoe moet je die dan invullen?