Global Education Technology Summit
03 november 2006
Frans Peeters
Het is toch even wennen met dat tijdsverschil. Om een uur of vier vannacht ben ik maar opgestaan want van slapen kwam toch niks meer. Om half acht hadden we ontbijt en dat verblijf hier moet niet te lang duren want een ontbijt kan doorgaan voor een avondmaaltijd bij ons. De Belgische wafel met slagroom en frambozen namen we bijvoorbeeld als toetje. Om kwart over acht begon de dag echt. Eerst kwamen er enkele topvrouwen van de organisatie van de summit aan het woord. In Canada zijn de leidinggevende banen bij bedrijven ongeveer fifty-fifty verdeeld onder de mannen en vrouwen. Ook onder de deelnemers zijn er trouwens veel vrouwen, iets wat je bij ons niet zo vaak ziet.
Allereerst moesten we ons allemaal even voorstellen. Dat ging best want er zijn hier maar zo'n 60 gasten met 35 verschillende nationaliteiten. Het zijn stuk voor stuk mensen met veel ervaring op het gebied van ICT en onderwijs. Er zijn mensen van ministeries, professoren, bedrijven en er is één leaar ...
Nancy Knowlton liet nog even de geschiedenis van SMART de revue passeren en had wat interessante slides over implementaties van innovatieve producten. We krijgen trouwens alle presentaties op cd mee en daar zal ik zeker nog een keer een samenvatting van tonen, misschien wel op de i&i. Daarna kwam Douglas Brown vertellen over zijn ervaringen in de UK. Hij vertelde bijvoorbeeld over een school waar alle docenten voorzien werden van een laptop. De prijzen had hij drastisch omlaag gekregen door de prijzen van de offertes op een openbare website te publiceren. De leveranciers waren hier van op de hoogte en mochten in de loop van de offerte hun prijzen wijzigen. De prijzen gingen uiteindelijk met 40% omlaag!
Professor Kinyanjui vertelde over het NEPAD e-Schools Initiative. In Afrika wordt op dit moment een enorme glasvezel gelegd in het water rondom het continent. De kustlanden kunnen aanhaken en de rest wordt voorzien van satellietverbindingen. In Afrika komt een enorme markt vrij. \"When Africa wakes up there is big business.\"
Dr Dutto vertelde over een project in Italië. Scholen in Italië lopen achter op ICT gebied als we naar de rest van Europa kijken. De docenten zeggen het geen probleem te vinden maar de local government grijpt in.
Maar wat te denken van het Enciclomedia project in Mexico van Dr Felipe Bracho. Daar zijn op 166.000 scholen computers met SMART Boards neergezet met content voor alle vakken. De spreekster daarna had weer andere problemen. Carole McDiarmid werkt in New South Wales in Australië en daar moet je wel aan afstandleren doen. Ze moet soms 10 uur rijden om een school te bezoeken. Er zijn in die provincie maar 198 scholen en op 34 scholen is maar één docent. Zeven studenten van verschillende scholen krijgen bijvoorbeeld op afstand les in natuurkunde met behulp van de Bridget software.
Astrid Dufborg mag je zelf even googlen of kijk even op www.gesci.org. Susan Kenney van Intel had een presentatie over de inzet van de Classmate PC in Nigeria en Jordanië. De laatste spreker van vanmiddag was David Whyley uit Wolverhampton. Hij heeft op 18 schools meer dan 1000 handheld computers uitgedeeld die de leerlingen mee naar huis nemen. Het project heet Learning2Go! en dat zou een man zijn die zijn verhaal bij ons eens zou kunnen komen vertellen. De leerlingen betalen omgerekend twee jaar lang iets meer dan twee euro per week voor een pda. Er is content gemaakt voor een aantal vakken en er wordt vooral veel uitgewisseld. Ze werken vooral met internet, foto's en filmpjes die ze met de pda maken en podcasts.
Zo dadelijk hebben we dinner met de genodigden. Morgenvroeg moeten we om 7 uur al ontbijten en daarna gaan we een school bezoeken en zijn we te gast bij de Calgary Board of Education. Na de lunch zijn er weer presentaties en workshops.