Nieuwsbericht 28-04-2005
28 april 2005
Frans Peeters
Vanavond ben ik bij Carlo (een maatje van de schaakclub) langs geweest om eens te kijken naar CMS systemen. Een heleboel CMS-software (open source) vind je achter het gele pijltje, het zijn er meer dan 200. Hier vind je alleen PHP/MySQL-systemen, geen .NET of commerciƫle producten. Gezien de hoeveelheid is het misschien praktisch om jouw lijst met eisen in te voeren in de CMS matrix en te kijken welk CMS het best aan je eisen voldoet. Speel ook vooral met de admin-panels! Carlo is met TYPO3 (www.typo3.org of http://typo3.pagina.nl) aan de slag. Erg ingewikkeld (voor de developer, niet voor de designer en de developer), maar wel erg fraai. Zelf omschrijven ze het als een professioneel CMS, maar dan open source.
Reacties
Geplaatst op 01 mei 2005 07:39
Zoals Kees Hommel terecht opmerkt is Moodle een eenvoudig te installeren ELO. Ook op die eerdergenoemde school in Boxmeer wordt sinds een half jaar deze opensource ELO gebruikt, onder andere bij de vakken informatica en wiskunde. Er is al aardig wat op Moodle geplaatst, bijvoorbeeld - materiaal voor practische opdrachten informatica; - wiskunde oefenopgaven en ondersteunende info voor leerlingen; - info voor docenten die met het Faro CMS een deel van de schoolwebsite beheren; - verschillende forums, bijvoorbeeld voor leerlingen die elkaar helpen met wiskunde en voor docenten die de Faro CMS cursus hebben gevolgd en elkaar nu verder helpen via een forum. Maar door de reactie van Kees wordt de discussie wel wat \'breder\'. Het installeren en gebruiken van een CMS (als Faro, Mambo of Typo3) wordt uitgebreid met het installeren en gebruiken van een ELO.
Kees Hommel
Geplaatst op 30 april 2005 21:17
Momenteel ben ik bezig om al het materiaal, dat ik gebruik, te plaatsen in MOODLE. En ik moet zeggen: het ziet er goed uit. Ook de toetsing gaat volgend jaar via MOODLE. Na afloop van de toets weten de leerlingen direkt welk cijfer ze hebben behaald. Logboeken bij PO\'s: ook in MOODLE. Dus: een perfecte (gratis) ELO. Vanuit mijn sectiebudget huur ik 2 GB bij UwHost, een MOODLE installatie is binnen 60 seconden geregeld.
Geplaatst op 30 april 2005 06:53
Bij ons op het Elzendaalcollege te Boxmeer wordt de website beheerd met het Faro CMS, ontwikkeld door twee informatica leerlingen Bas en Martijn. Volgend jaar, als Bas en Martijn gaan studeren, nemen we ze \'in dienst\' zodat het CMS goed blijft draaien. We twijfelen op dit moment nog of we na volgend jaar verder gaan met Faro (en dus grotendeels afhankelijk blijven van het tweetal) of dat we overstappen naar een opensource CMS. En als we overstappen dan stappen we waarschijnlijk over naar Mambo of heel misschien naar Typo3. Want met Typo3 kan alles maar het is een groot en complex CMS met een lange (aan)leertijd, terwijl met het (relatief) kleine Mambo veel kan in een korte tijd. Bovendien is er een vrij fanatieke (Nederlandse) gebruikersgroep en een fanatieke groep ontwikkelaars, En ook niet onbelangrijk, Bas en Martijn zien Mambo ook wel zitten.
Johan Korten
Geplaatst op 29 april 2005 15:52
Well, ik heb vorige week gepoogd Typo3 aan de praat te krijgen. Dat ging redelijk, alleen ik kreeg in het configuratiescherm de melding dat ik mijn php.ini bestand moest aanpassen zodat het zaakje meer geheugen kon gebruiken. Nu is mijn dedicated server uitgerust met 256Mb DDR en dat is voor een FreeBSD machine dus erg netjes (dat draait allemaal al wel met 64Mb EDO of zo. Nu wilde het dat nadat ik die php.ini had aangepast (en Apache opnieuw had gestart) de server de MySQL socket niet meer kon plaatsen. Omdat die Typo3 installatie het enige is wat ik vorige week op de server heb veranderd vermoed ik dat dat een en ander toch iets raars uitgehaald heeft, want ik kreeg met geen mogelijkheid de MySQL server weer in de lucht met als gevolg dat alle php/MySQL sites die op de server draaiden onbereikbaar waren. Ik heb ten einde raad de server maar geformateerd en opnieuw geinstalleerd, maar ik aarzel nu dus sterk om Typo3 weer opnieuw aan te zetten. Daarnaast lijkt Typo3 niet uit te blinken m.b.t. de backend in eenvoud.