Iedereen heeft de mond vol over MYSQL en PHP, maar je zult ergens je spullen kwijt moeten kunnen. Vanmiddag heb ik een uitgebreid onderhoud gehad met een bedrijf voor het volgende plan. Mijn idee is om een dedicated server neer te zetten voor docenten informatica rechtstreeks op de backbone in Amsterdam met MySQL en PHP. Op die server kan elke school in Nederland een hoofddomein zetten en zijn er 100 subdomeinen mogelijk voor informaticaleerlingen. Elke school krijgt 10 GB quotum, maximaal 100 databases en mailboxen en Plesk en PHPMyadmin tot zijn beschikking. De prijs: 24 euro inclusief BTW per maand per school. De investering zit hem vooral in de aanschaf van een 19 inch server en het onderhoud daaraan. Bij voldoende belangstelling zet ik mijn plan door. Reageer hieronder eventueel of stuur me een mailtje als je serieuze belangstelling hebt.
Reacties
Eduard Frankes
Geplaatst op 12 maart 2005 09:50
Wat betreft dat @VO verhaal, Ja, De webserver kan een @VO connectie maken, Het \"Cijferweb\" kan alleen gegevens lezen vanuit de @VO-database, en de leerlingen hebben een natuurlijk een inlog/wachtwoord combinatie voor de inlog, en ze kunnen aleen lezen. De reden hiervoor is dat My@vo nog niet helemaal operationeel is, voor docenten werkt het goed, alleen voor de leerlingen nog niet. Daarom hebben wij dus dat \"Cijferweb\".En Nee, wij hebben er geen specialitisch bedrijf voor in geschakeld. Wat betreft het andere, begrijp mij alsjeblieft niet verkeerd, Ik kom mischien over als een \"control-freak\" omdat ik graag alles in eigen beheer houd, maar dat heeft zo zijn redenen. Vaak genoeg komt het voor dat ale er iets moet gebeuren, en als ik het dan zelf niet doe, het niet gebeurd. Maar je hebt ook wel een heel goed punt, Ik ben de systeembeheerder dus ik kan het \"makkelijk doen\", maar ik heb het al zo druk! (vandaar ook een wat late reactie, ben druk geweest ;) )
Geplaatst op 12 maart 2005 00:12
Het plan van Frans klinkt mij heel aantrekkelijk in de oren. Ik laat mijn leerlingen nu met EaysPHP een localhost aanmaken, wat overigens wel werkt, inclusief werken met een ftp-client, maar alleen op school, en dat is niet echt leuk. Dus ik overweeg wel mee te doen.
Geplaatst op 09 maart 2005 20:20
Goed idee Frans
Jaap Haagmans
Geplaatst op 06 maart 2005 13:32
Excuses dat ik pas zo laat reageer, ik ben vrijdag ziek geworden en heb vandaag eigenlijk pas de kans weer gehad om achter de PC te kruipen. Eduard heeft natuurlijk een punt, feit blijft dat een server onderhouden arbeidsintensief werk is en 1 uur systeembeheer inschakelen en je zit vaak al over de genoemde 24 euro heen. Daar merkt afdeling informatica in eerste instantie natuurlijk weinig van, maar zo werkt het wel. Daarnaast is systeembeheer vaak niet kundig genoeg om dergelijke problemen op te lossen en duurt het meestal te lang. Echter, een fatsoenlijke server waarop je dus ook de schoolsite laat draaien (immers, dat doe je toch op een fatsoenlijke server?) sluit je niet aan met een particuliere verbinding en zet je al helemaal niet neer in een onvoldoende te beveiligen netwerk (je praat over kosten laaghouden) op een locatie waar regelmatig niemand aanwezig is. Misschien denken jullie daar anders over, maar goed, dat lijkt me toch wel enigszins belangrijk in de overweging. Wij overwegen nu het scholenpakket aan te passen aan het bovengenoemde pakket met dezelfde prijs inclusief BTW en zullen dan contact opnemen met Frans Peeters. We zijn zelfs bereid enkele testaccounts te verspreiden onder geinteresseerden. Deze zijn niet bedoeld voor actief gebruik, maar voor het doel dat de naam al suggereert, testen dus.
Jack Tempel
Geplaatst op 06 maart 2005 12:15
Hoi Frans, Een goed initiatief. Weinig rompslomp en makkelijk i.v.m. het vernieuwde boek van Edu-Actief (PHP/MySQL)dat binnenkort gaat komen. Ik doe graag mee.
Frans Peeters
Geplaatst op 06 maart 2005 11:30
Jullie hebben het prima voor elkaar op het Sint Vituscollege Eduard. Vanuit systeembeheerdersoogpunt heb je waarschijnlijk ook wel gelijk. Zelf hebben we ook nog ergens een webserver staan die ooit door een stagiaire is ingericht, maar waar ik niks mee doe. Ik wil niet afhankelijk zijn van mijn systeembeheerder en ik wil hem niet met werk opzadelen, want over het algemeen hebben systeembeheerders het al heel erg druk. Ik wil op mijn nieuwe server in ieder geval LAMP (Linux Apache MySQL PHP) en g??n schoolwebsites maar all??n materiaal van leerlingen (en informatica docenten). De docenten moeten geheel zelfstandig het complete beheer hebben over hun eigen domein en alle subdomeinen. Even over dat @VO ... Sta je echt een connectie toe met de @VO database door leerlingen zonder dat je daar een specialistisch bedrijf naar hebt laten kijken? En waarom geen My@VO?
Eduard Frankes
Geplaatst op 06 maart 2005 00:02
Frans, Ik begrijp best wat je bedoeld, dit was meer even een opsomming wat wij ermee doen, Natuurlijk kan ik zo een server opzetten via een Interne dan wel externe DNS zodat de informatiecaleerlingen een eigen domain hebben op de server en daar van hartelust kunnen oeffenen met PHP/Mysql, en daar zijn wij op dit moment ook mee bezig. Het geen wat ik alleem wil laten \"zien\" is dat het eigenlijk helemaal niet zo groots hoeft te zijn opgezet, een goed werkstation, pentium 3 750 Mhz of zo, in het eigen netwerk is eigenlijk al voldoende om Mysql en PHP te draaien, al dan niet onder wimdows, Linux is natuurlijk ook een goed alternatief, en het kan zelfs via een Netware 6.5. server, als het echt moet. Wijn zijn zelf ook bezig met PHP, hebben zelf een cijfer inzage programma gemaakt, zodat de leerlingen zelf, via internet hun cijfers in @VO kunnen bekijken, en de ontwikkelingen staan niet stil. Ik denk dat een boel scholen, die geen systeembeheerder/ICTco?rdinator hebben die zich daarmee bezig kan houden, van dit aanbod gebruik willen maken. En wat de schoolsite betreft, je kan makkelijk meerdere sites op een server draaien, dus waarom ook geen schoolsite op die server? Zou het misschien wat aantrekkelijker maken voor eventuele scholen die geen internet site hebben, da\'s een (sub) domain meer, als de beveiliging maar goed is geregeld, kan het geen kwaad, maar ja da\'s met veel meer dingen.
Frans Peeters
Geplaatst op 05 maart 2005 19:40
Eduard, je begrijpt het volgens mij niet goed. Ik wil op de server niet eens een schoolwebsite hebben, laat staan eentje gekoppeld aan @VO. Die komen er wat mij betreft niet op. En ook met e-mail wil ik eigenlijk niks te maken hebben, maar meestal krijg je dat gratis bij een subdomein. Het moet een server zijn waar docenten informatica naar hartelust kunnen oefenen met PHP en MySQL. Daartoe moeten alle informaticaleerlingen een eigen subdomein met een MySQL database krijgen. Die 24 euro ligt ook helemaal niet vast maar dient als voorbeeld. De kosten worden gedeeld door het aantal deelnemers, er zal geen winstbejag zijn, maar ik wil wel uit de kosten komen. Ik wil een 19 inch topmodel server hebben en dat ergens gaan hosten. Misschien is het mogelijk de server gesponsord te krijgen? Ik ben daar in ieder geval mee bezig.
Eduard Frankes
Geplaatst op 05 maart 2005 10:27
Niet om het initiatief onderuit te halen maar wij doen niet mee, en wel om de volgende reden: Wij hebben ?n de Gratis KPN aansluiting ?n de Casema kabel (oude NLtree) aansuiting. Wij hebben de server(s) allemaal op onze eigen school staan, met een eigen Domain en Ip-reeks tot volle tevredenheid. Het voordeel hiervan is dat wij alles in eigen beheer hebben, met 80 giga aan ruimte op de server(s), en dat alleen voor onszelf. Wij hebben geen Up/downlolad limiet en een 1-op-1 connectie. Dus denk ik dat als er scholen zijn die van die aanbod willen gebruik maken, en zelf ook over een Kabel aansluiting beschikken, eigenlijk een simpele computer neer kunnen zetten als dedicated server(tje) om zo zelf hun website te hosten, als de kennis hievan aanwezig is natuurlijk. OM als voorbeeld te dienen, onze website draait op een Compaq proffesional workstation AP200 met 512MB intern en een 80Gb harddisk. Aanchafprijs (2ehands/referbished) ? 240-- Met daarop Windows server 2000 (IIS 5) met daarop ook PHP en Mysql. Op deze manier is het voor sommige scholen wellicht goedkoper, dan altijd de ? 24,-- per maand, wat opzich voor dit aanbod natuurlijk heel goedkoop is. Wij hebben dus alles intern staan, en in de vier jaar dat ik daartoe heb besloten is de schoolleiding blij dat ik dat indertijd heb gedaan, met alle ontwillelingen rondom NLtree en de E-mail, Voordeel: Geen maandelijke \"Vaste\" kosten meer, Zelf alles in de hand hebben, niets hoeven te delen met andere (bandbreedte/ serverload/ Server opslagruimte), Gegevens makkelijk te koppelen intern (@VO gegevens website. Eigen intranet mogelijk, Webserver zijn direct berijkbaar (zonder je eigen internet lijn te belasten), Als het internet toevallig een storing heeft, zijn de eigen (interne) server nog steeds bereikbaar, etc.. Zijn er dan geen nadelen? Ja natuurlijk zijn er ook nadelen, de eventuele storingn moet je zelf op lossen, je moet dus iemand hebben die verstand van zaken heeft. Als de server geupdate/upgrade moet worden, zijn die kosten ook voor jezelf. Begrijp mij niet verkeerd, het initiatief is natuurlijk heel goed. Ik probeer geenzins dit plan onderuit te halen, ik wil het bij deze even van een andere kant belichten, zodat je \"Geen appels met Peren vergelijkt\".
Kees Hommel
Geplaatst op 04 maart 2005 19:31
Ook ik zit momenteel bij Uwhost.net. 200 euro per jaar voor 2 GB en gierend veel dataverkeer. Vanuit mijn school kan ik die 200 euro probleemloos inleggen. Maar ja: wordt het beheer niet een stuk lastiger. Nu geef ik subdomeinen aan mijn projectgroepen (50 MB met 1 GB dataverkeer per maand). Ik kan alles zelf regelen. Kan dat straks ook? Overigens: Edu\'Actief komt m.i.v. de nieuwe cursus met een flink stuk PHP/MySQL in het vernieuwde werkboek. Ik heb er echt zin in om leerlingen zelf een professionele database-driven website te laten bouwen. Een van de projecten, die op mijn school voor volgend jaar op stapel staan, is het door A6-leerlingen laten bouwen van een site via welke oudleerlingen kunnen worden ge?nqu?teerd.
Frans Peeters
Geplaatst op 04 maart 2005 09:14
Stuur eens een mailtje Jaap of bel eens op, dat praat wat makkelijker. Ik wist wel van de belasting van een server met een dergelijk aantal users dat PHP en MYSQL gebruikt. Hoewel mijn ervaring is dat die leerlingen daar echt geen zware websites op plaatsen en het verkeer vindt vooral overdag plaats. Ik wilde zelf een server kopen, laten plaatsen en laten onderhouden. Voor wat de wensen betreft, kun je hierboven eens kijken. Hoofddomein met 100 subdomeinen waar leerlingen zelfstandig kunnen ftp-en, PHP en MySQL. Voor de rest hoef ik eigenlijk geen toeters en bellen. Wat mij betreft wordt het een server waar leerlingen een beetje kunnen rommelen en experimenteren. Backup moeten ze bijvoorbeeld zelf maar regelen en ik wil op deze server eigenlijk geen offici?le websites van scholen, die plaats je maar ergens anders. Nogmaals: ik spreek voor mezelf. Het moet betaalbaar zijn vanuit de sectiepot informatica van de docenten zelf.
Jaap Haagmans
Geplaatst op 03 maart 2005 23:30
Ik werd door een informaticaleraar doorgelinkt naar dit bericht. Ik ben mede-eigenaar in een webservicebedrijf dat begonnen is ook voor het informatica onderwijs services, waaronder webhosting, te gaan leveren. We deden dat al een tijdje aan een enkele school, maar zijn nu bereid dit op meerdere servers voor meerdere scholen te gaan laten lopen. Waar u goed rekening mee moet houden is dat met dergelijke accounts een server snel \"vol\" zit. Hoe meer geheugen u heeft, hoe langer dat zal duren, maar op een gegeven moment trekt hij gewoon het overmatig MySQL en PHP gebruik niet meer en loopt je geheugen tot 100% vol, waar de server gewoon vervelend traag van wordt. Daarom hebben wij berekend bijvoorbeeld niet meer dan 5 a 6 informatica-accounts te moeten plaatsen op een enkele server, want niet alleen dataverkeer is doorslaggevend bij het verkopen van dergelijke pakketten, serverload is dat ook zeker. \"Normale\" webhosts zullen niet blij zijn met een dergelijke klant en dat is waarom wij in samenwerking met een ons bekende informaticaleraar een pakket hebben samengesteld en dit pakket zeer binnenkort zullen gaan verkopen aan de klanten die dat willen. We proberen daarin eerlijk te zijn en geven vantevoren al aan dat mensen ook voor een klein deel betalen voor de serverload die ze teweeg brengen. Ik wil hier geen directe reclame maken voor ons bedrijf, dat zal ik dan ook zeker niet doen, maar misschien is de heer Peeters of iemand anders geinteresseerd eens met ons te praten over een dergelijk pakket? Misschien heeft u bepaalde idee?n over wat er zeker in moet en eventueel over de prijs en afspraken over serviceverlening? Een complete server huren en onderhouden kost gewoon veel werk, daarom is het misschien wel interessant om het uit te besteden in plaats van het zelf te gaan verzorgen. Off the record: Ik vind het overigens persoonlijk een goed initiatief, voor leerlingen gaat het steeds interessanter worden om gemakkelijk om te kunnen gaan met zaken als PHP en MySQL en in dat ontwikkeltraject wordt het steeds belangrijker voor een school om ze daarin alle ruimte te geven. Mensen die op universitair niveau informatica gaan studeren blijven nog steeds nodig, gezien de huidige ontwikkelingen op IT gebied. Daarom moet het middelbaar onderwijs daar zoveel mogelijk steun aan proberen te geven. Er lopen toch steeds meer jongens en ook meisjes rond op een school die er veel vanaf (denken te) weten en die moeten zich ontwikkelen. Dat is belangrijk!
Jan Visser
Geplaatst op 03 maart 2005 21:17
Ik wil graag meedoen! Ik vind het net als Peter een heel goed idee! Eigenlijk zou ik ook willen pleiten om eerder dan begin volgend schooljaar eens een paar bijeenkomsten te organiseren over PHP en MySQL in plaats van te wachten tot I&I of ben ik te enthousiast.
Frans Peeters
Geplaatst op 03 maart 2005 16:19
De vraag is hoeveel er meedoen. We moeten een server kopen, Plesk, onderhoud betalen en iemand hebben die het spul beheert (en die wil ik ook gewoon betalen). Als er veel meedoen, kan de prijs makkelijk zakken.
Peter van de Braak
Geplaatst op 03 maart 2005 11:34
Voordat ik verkeerd begrepen wordt: Ik vind het een enorm goed idee
Frans Peeters
Geplaatst op 03 maart 2005 08:44
Concurreren kun je altijd, want het wordt onze eigen server. We bepalen dus zelf wat en hoe. Uwhost.net is erg goedkoop en of het goedkoper kan, hangt af van het aantal belangstellenden, weer het kip en ei verhaal. We kunnen ook met zijn allen naar Uwhost.net gaan, wat mij betreft geen probleem.
Peter van de Braak
Geplaatst op 02 maart 2005 23:15
Als je kunt concureren met www.Uwhost.net zou ik het prima vinden, dan doe ik mee ( wel graag onbeperkt subdomeinen en uploaden via cpanel en ftp en veel bandbreedte)