Eindelijk heb ik de juiste webspace oplossing voor de lessen HTML en PHP voor mijn informatica leerlingen en de vwo+ klasjes. Een jaartje of wat geleden had ik al het domein stwc aaangevraagd om daar misschien ooit een nieuwe website voor het St. Willibrordcollege te plaatsen, maar uiteindelijk was daar geen aanleiding voor. We hebben inmiddels een ELO gekocht en dat werkt prima samen met de huidige website. In overleg met de provider van het domein stwc kan ik nu echter al mijn leerlingen een eigen subdomein geven, een eigen @stwc e-mailadres en een eigen MySQL database. Ze loggen in met een eigen inlognaam en wachtwoord en kunnen naar hartelust ftp-en (of gewoon via de browser bestanden kopiëren), op school en thuis. De Ensim wordt onder mijn supervisie beheerd door twee betrouwbare bovenbouw leerlingen, want het onderhoud is even wat extra werk. Nu kunnen we echt aan de slag met PHP en nu ben ik op zoek naar het juiste cursusmateriaal. Ik heb wel 10 boeken over PHP maar ik ben op zoek naar geschikt cursusmateriaal. Wie heeft de gouden tip?
De service voor mijn leerlingen wordt geleverd door Eurocom. Misschien is Eurocom wel bereid hier een onderwijsactie van te maken?
Reacties
Frans Peeters
Geplaatst op 04 december 2004 19:45
Robbie assisteert mij met het aanmaken van de subdomeinen en het hele beheer hiervan via de Ensim in 5 havo. Voor 5 en 6 vwo heb ik ook twee van deze functionarissen aangesteld binnen de groep. Robbie heeft ook docentenrechten op de ELO in de twee klasjes vwo plus die ik heb voor het moduul ICT. Ze leren hier html en ook deze leerlingen hebben allemaal een eigen subdomein met alle toeters en bellen. Het is heel leuk hoe kinderen in de ELO vragen stellen over html, wsftp en ensim en hoe goed Robbie ze van dienst kan zijn. Het is een vorm van coaching die ik iedereen kan aanbevelen.
Robbie van Riet
Geplaatst op 03 december 2004 11:35
Zoals Henk Zegwaard zegt, de kennis varieerd erg. Dit merk ik ook in de klas (zit in 5h bij frans peeters), ikzelf ben al ruim 2 jaar bezig met HTML / PHP / MySQL, maar in mijn klas zitten ook veel mensen die nog nooit van PHP gehoord hebben. Ik heb zelf een jaar geleden ook een boek gekocht over PHP (PHP4), helaas een maand later kwam PHP 4.2 uit, waarin alle posthandling werd veranderd en daarmee werd het boek \'nutteloos\', natuurlijk kan je er nog wel wat uithalen, maar niet alle handling uit formulieren.
Henk Zegwaard
Geplaatst op 21 november 2004 17:34
Ben op dit moment met mijn 6VWO leerlingen ook bezig met PHP/MySQL. Mijn ervaring is dat het beginniveau van lln. (veel meer dan bij andere lesstof) zeer sterk varieert. De echte beginners laat ik werken met de lesbrief van Luuk van Beers, te vinden op deze site. Daarnaast heb ik een PHP-bibliotheekje aangelegd waar de min of meer gevorderden uit kunnen putten. Het bekende \"PHP zonder stress\" is daarvoor een nuttig boekje. Dit neemt niet weg dat ook ik goed cursusmateriaal, met de nodige differentatiemogelijkheden, zeer zal verwelkomen. Het webspaceprobleem heb ik trouwens opgelost door een eigen webserver op school te zetten. Met Webmin en PHPMyAdmin is die eenvoudig te beheren. Een mooiere oplossing zou een dedicated of co-located server zijn voor het vak informatica. Regionaal of desnoods landelijk. Als daar voldoende belangstelling voor is moet dat toch haalbaar zijn. Als er dan een gebruikersvriendelijk beheerprogramma op gezet wordt (eatserver, plesk o.i.d.) dan lijkt me dat voor veel collega\'s een prima oplossing waar ze ook wel een deel van hun vakbudget voor over hebben. Voor collega\'s die op dit moment niet de beschikking hebben over een goed alternatief: http://www.100webspace.com/ biedt gratis webruimte aan met PHP/MySQL ondersteuning.
Jan Visser
Geplaatst op 20 november 2004 22:05
Misschien dat de CODI in het komende semester een of andere nascholingscursus omtrent MySQL en PHP kan organiseren waarin we met vereende krachten toch wel in staat moeten zijn om geschikt cursusmateriaal te maken voor HAVO en Atheneum leerlingen.