Verslag Voorlichtingsdag Elektronische Leeromgevingen SLBdiensten
SLBdiensten kan terugkijken op een zeer geslaagde Voorlichtingsdag Elektronische Leeromgeving in de Passenger Terminal Amsterdam. Tijdens de ochtendsessie was het tjokvol en 's middags was er nog voldoende belangstelling vanuit het BVE. De middag werd geopend door een heldere en interessante presentatie van Joke Droste die als onderzoeker en senior adviseur e-learning en onderwijsinnovatie werkt bij het Centrum voor innovatie van Opleidingen. Ik hoop dat ik haar presentatie nog te pakken krijg, want die kun je zo binnen je eigen school gebruiken als voorlichting. Daarna kon je tijdens twee parallelsessies voorlichtingen bijwonen van Blackboard, EDugolive BV (WebCT), IT Solutions (it's:learning), Microsoft (learning Gateway), Open Text (LiveLink), TeleTOP en Threeships N@Tschool). Fronter was net te laat om mee te mogen presenteren, maar zij zullen binnenkort ook zaken gaan doen met SLBdiensten en dan zullen we er wel meer van horen. Studieweb presenteerde zichzelf ook op de leveranciersmarkt. Zij hebben vanaf volgend schooljaar 19 scholen in het portfolio zitten en zo klein zijn die dus ook niet meer.
Natuurlijk kwam ik weer veel bekenden tegen. Dat begon al op weg van het station naar de PTA waar we Jan Zengerink van de KSE in Etten-Leur tegen het lijf liepen. Jan is volgend schooljaar geen ICT-coördinator meer, maar gaat weer volledig voor de klas en gaat o.a. informatica geven. Aan de koffie kwamen we warempel Jan Doelman en Rudi Melio tegen van onze fusiegenoten. Verder kon ik eindelijk eens kennis maken met een heleboel mensen waar je aleen maar e-mailcontacten mee hebt en dat op zich was voor mij al de moeite waard. Ik heb wat foto's gemaakt.
Reacties
Johan Hoekstra
Geplaatst op 03 juni 2004 20:58
Het is wel jammer dat er in de discussie alleen over geld gesproken wordt. Ik vind het erg belangrijk dat een ELO over functionaliteit beschikt die gebruikt kan worden door ALLE leerlingen en door ALLE docenten. Helaas mag je er niet van uitgaan dat je collega\'s en/of leerlingen dezelfde affiniteit met computers hebben als een docent informatica. Dus gebruiksvriendelijk en functioneel. Daarbij komt ook nog eens dat de ELO moet passen bij het onderwijs dat op de school gegeven wordt. Toch ook een niet te onderschatten item bij het beoordelen van ELO\'s, of het nu gaat om open source of niet. Als gebruiker van Studieweb kan gegrond beweren dat het voor IEDEREEN bruikbaar is.
Harald Mertz
Geplaatst op 03 juni 2004 20:47
Ik ben een gebruiker van IT\'s learning, Moodle heb ik ook bekeken, maar het komt niet in de buurt. It\'s learning is naar mijn mening de enige volwassen leeromgeving tegen een gunstige prijs. Het is een omgeving met vele mogelijkheden die doordacht in elkaar zit. We hebben met onze stichting (SOML) al twee maanden geleden een aantal elo\'s op bezoek gehad en bekeken. Op dit moment draaien we nog een pilot met It\'s learning en Teletop. Mijn persoonlijke mening 200% voor It\'s learning. NA een hele korte gewenningstijd een rustige omgeving met volop mogelijkheden. De organisatie is behulpzaam en flexibel. Welke omgeving kan bijvoorbeeld naast alle fasciliteiten synchroniseren met je windows server? Zodat leerlingen maar 1 login hebben.
Frans Peeters
Geplaatst op 01 juni 2004 10:43
Ik dacht dat ondersteuning door de helpdesk en hosting bij de licentie was inbegrepen, dat kost verder dus niets volgens mij. Daarnaast is Studieweb zeer gebruiksvriendelijk, op de voorlichtingsmiddag werd zelfs gefluisterd dat het de enige was die er niet saai uitzag. Gebruikers kunnen na een eerste training meteen aan de slag volgens de makers. Het is ook helemaal in PHP, dus volgens mij kun je er zelf nog aan sleutelen ook. Waarop baseer je jouw kritiek richting Studieweb Christian?
Henk Zegwaard
Geplaatst op 28 mei 2004 17:37
Mijn verwachting is dat ELO\'s en Content Management Systemen de komende tijd nog verder naar elkaar toe zullen groeien. Veel goede CMS\'en bieden nu al heel veel mogelijkheden die de functionaliteiten van een ELO overlappen. Juist op het gebied van CMS\'en zijn er veel goede open source alternatieven. Er staan hierboven een aantal genoemd maar ik kan het niet laten te wijzen op de kampioen (naar mijn bescheiden mening) onder de CMS\'en: Typo3. Website: http://typo3.com Dit geweldige CMS is een open source project, maar wordt uitgebreid ondersteund door communities, lists etc.. Daarnaast zijn er in Nederland bedrijven die gespecialiseerd zijn in Typo3 en dan ook nog eens speciaal gericht op het onderwijs (bv. Netcreators in Arnhem - ik werk niet bij dat bedrijf ;-)). Mijn stelling is dat de meeste VO-scholen maar een fractie nodig hebben van de zeer uitgebreide mogelijkheden die de huidige ELO\'s bieden. Die mogelijkheden zijn heel goed d.m.v. een CMS te realiseren. En dat scheelt een heleboel euri.
Onno Schuit
Geplaatst op 28 mei 2004 11:17
Het bedrijf Solin biedt scholen ondersteuning voor open-source ELO\'s (zie www.onderwijs.solin.nl). Disclosure: ik ben werkzaam bij dit bedrijf.
Frans Peeters
Geplaatst op 26 mei 2004 20:24
Wie had er op zo\'n middag open source alternatieven moeten presenteren Christian? Als je je als school serieus ori?nteert op een ELO, dan ben je ook op de hoogte van de open source alternatieven, maar misschien kun je nog even noemen welke je bedoelt? Moodle, Site@School, Postnuke, Envolution, PHPNuke ? Bedenk ook dat niet alle scholen zelf de kennis in huis hebben om ??n van deze te installeren en te gebruiken. De ondersteuning vanuit de leverancier is voor bepaalde scholen heel belangrijk en dat wordt lastig voor de open source pakketten.