Gemeenschappelijke database van materialen
Er is wat mij betreft een belangrijke stap gezet in het informatica onderwijs. Na een aantal gesprekken met het CODI en de SLO ga ik een samenwerkingsverband aan om tot een gemeenschappelijke database van materialen te komen. Het initiatief is het gevolg van het niet optimaal functioneren van het OPO upload en download gebied op de CODI website en de behoefte van gebruikers om materialen snel te kunnen overzien en selecteren. Bij mij speelt het gebrek aan serverruimte een belangrijke rol. Als je goed opgelet hebt, kun je zien dat ik bijvoorbeeld het lesmateriaal tijdelijk ergens anders parkeer en alleen de toetsen op deze site plaats. Dat komt omdat ik met mijn contract slechts 25 Mb tot mijn beschikking heb en dat is uiteraard veel te weinig voor al het materiaal dat nog moet komen. Het doel van het initiatief is om voldoende serverruimte te hebben voor allerlei materialen die zowel in als buiten het CODI worden ontwikkeld en ze vervolgens goed toegankelijk te maken voor alle gebruikers. Het team dat gaat werken aan de database bestaat uit Feike Dirks (Greijdanus College Zwolle en UTwente), Gerhard Hoogterp (SLO), Ard Hartsuijker (SLO, CODI/UTwente) en Frans Peeters (FPI). Gerhard Hoogterp is verantwoordelijk voor de technische realisatie van de webserver en de database. De database wordt gehost bij de faculteit informatica van UTwente. Technisch en inhoudelijk beheer en onderhoud van de database komt bij de drie partners (CODI, SLO en FPI).
Voor de bezoekers van deze website verandert er eigenlijk niet veel. Op de Toetsen pagina en de Lesmateriaal pagina komt straks een verwijzing naar de server en je logt dan direct in op de nieuwe server. Eenzelfde verwijzing komt op de CODI website en op de vernieuwde SLO website. Nadat je ingelogd bent, kun je snel en efficiënt op allerlei manieren zoeken. Je moet bijvoorbeeld snel iets kunnen vinden wat bij een bepaald hoofdstuk van een bepaalde methode hoort, even kunnen kijken wat er voor nieuws is geplaatst gedurende de afgelopen week, kunnen zoeken op trefwoord, enzovoorts ... De service blijft gratis en ik blijf de inlognamen en wachtwoorden uitgeven zoals ik dat gewend was te doen. Het enige verschil is dat je nu zelf kunt gaan uploaden! Het uploaden moet snel en gemakkelijk verlopen. Het deel dat geen betrekking heeft op Toetsen en Lesmateriaal blijft gewoon op mijn site en onder mijn verantwoordelijkheid. Het is zelfs mogelijk dat het CODI gedeelte officieel onder de verantwoordelijkheid van het CODI komt. Dat moet na de vakantie nog overlegd worden.
Het is de bedoeling dat de cursisten van de tweede en derde tranche al het geproduceerde materiaal voor vakdidactiek en OPO verplicht plaatsen in de database. Alles wat nu al bij mij staat komt ook in de nieuwe database. Aan de eigenaren van de bestanden op de CODI website zal gevraagd worden het materiaal ook in de nieuwe database te plaatsen.
Wanneer de database klaar is, valt moeilijk te zeggen. Er wordt nu aan gewerkt, maar de programmeur gaat in augustus nog drie weken met vakantie. Ruwweg gezegd zou ik toch graag de database vóór de herfstvakantie (half oktober) in de lucht hebben.